Canonets d’ametlla, canyella i cítrics

Canonets d’ametlla, canyella i cítrics

Aquest diumenge, finalment vaig complir una promesa feta cada estiu als meus companys de viatge: “quan tornem a casa, us cuinaré un dinar turc / iraní / jordà / israelí / egipci”. I al final, per una cosa o una altre, mai s’acabava concretant i jo anava acumulant ingredients i receptes d’aqui i d’allà. Finalment, aquest diumenge i gràcies a la invitació de l’estimada Núria per trobar-nos a Borgunyà, he pogut cuinar un menú viatger que ens ha fet reviure tantes meravelles viscudes i tants bons moments plegats.

Molts dels plats del menú ja estan en aquest blog, com el Pollastre amb melassa de magrana (Iran) o el Börek d’aigua (Anatòlia) . Pero altres receptes les he tret d’un llibre meravellós titulat Persiana, que vaig aconseguir el Cook & Travel Festival. Entre elles, aquests deliciosos canonets d’ametlla. mes lleugers que les clàssiques baklaves, pero amb tots els sabors d’Orient. Si els tasteu, segur que repetireu.

Necessitem
Per la farsa
200 gr d’ametlla mòlta
125 gr de sucre
2 cullerades d’aigua de roses
La pell rallada de dues taronges
La pell rallada de dues llimes
1 i 1/2 culleradeta de canyella
50 gr de mantega

Pels canonets
6 fulls de pasta fil.lo
50 gr de mantega
sucre glass per empolsinar

Per començar, fem la pasta d’ametlla. En un bol posem l’ametlla mòlta i la barregem amb el sucre, l’aigua de roses, les ratlladures de la pell de les taronges i les llimes i la canyella. Ho barregem i afegim la mantega fosa de manera que quedi una pasta lligada. La podem preparar amb antelació i guardar-la a la nevera (o fins i tot, congelar-la) fins que la fem servir.

Per a fer els canonets, primerament superposarem 3 fulls de pasta filo, pintant amb mantega entre fulla i fulla. Els tallarem per la meitat i també en farem dos bocins de cada tros i finalment ho partirem un darrer cop. Han de sortir 8 rectangles de tres capes . Dins de cada rectangle hi posarem un “xurro” de pasta d’ametlles i ho enrotllarem, tancant en primer lloc els laterals. Ho segellarem amb mantega fosa i li donarem una capa per sobre.

Enfornarem els canonets i els courem a 180º uns 20 o 5 minuts. Els deixarem refredar, i a l’hora de servir els empolsinarem amb sucre glass.

A la Banda Sonora, una que tenia a la llista de fa molt de temps. Una cançó trista, fascinant i obsessiva: Something I Can Never Have dels Nine Inch Nails. Els Nine Inch Nails van publicar-la (1989), quan jo estava immersa en un món de criança i bebès. Molts anys mes tard, l’he descobert i la seva foscor m’ha fascinat.