Brownie de remolatxa
Quan ja portes un temps en el mon aquest de la cuina, veus que hi han receptes que es podrien agrupar en una mateixa categoria i que només presenten petites variacions. La recepta d’avui pertany al grup de pastissos de xocolata amb molt poca farina, densos i feixucs pero alhora molt gustosos per la quantitat de mantega que inclouen.
Podriem definir el brownie com un pastís originari dels Estats Units, de textura densa i que acostuma a portar anous. Curiosament sembla que el primer brownie es va crear al Palmer House Hotel de Xicago a finals del segle XIX i que no portava pas xocolata sino que estava fet amb anous i cobert d’un glacejat d’albercoc. Les primeres receptes on s’incorporava la xocolata es van publicar en llibres de cuina editats a Boston el 1906 i el 1907.
Al Cuinejar tenim publicades la recepta del Brownie clàssic, un Brownie de xocolata blanca i un Pastís humit de xocolata sense gairebé farina. Pero avui incorporarem un ingredient insòlit, la remolatxa, que li donarà sucositat i un bonic color vermellós. La recepta és de la Tia Àlia i s’ha publicat al Directo al paladar. Ella afirma que és el millor brownie del món mundial i ho haurem de comprovar, no?
Necessitarem:
300 gr de remolatxa cuita
200 gr de mantega
250 gr de xocolata fondant (millor en gotetes per fondre)
3 ous de mida M (60 gr)
200 gr de sucre morè
60 gr de farina
30 gr de cacau en pols
1/2 culleradeta de Royal
un pessic de sal
En primer lloc, triturem la remolatxa cuita (la podem comprar ja cuita i envasada, o coure-la nosaltres mateixos). Deixem el puré resultant en un colador per a que expulsi l’excés de líquid.
Barregem la mantega a bocins amb la xocolata per fondre. Ho podem fer al Bany Maria o be en el microones , en tandes de 30 segons (escalfar, remenar, tornar a escalfar…) Hem de vigilar que no se’ns cremi la xocolata. Anem fent el procès fins aconseguir una crema homogènia de xocolata i mantega.
Muntem els ous amb el sucre amb la batedora elèctrica fins que doblin el seu volum. Afegim la xocolata fosa, ho barregem i afegim a continuació els elements secs (farina, cacau, llevat i sal) passant-los pel tamisador. Els acabem d’incorporar a la massa amb una llengua de silicona i finalment afegim el puré de remolatxa.
Posem la barreja en un motllo i ho coem a foc mig durant uns 25 minuts aproximadament.
El resultat us sorprendrà. És molt mes lleuger que el brownie clàssic i passa de meravella. LA Tia Àlia diu que per a millorar encara mes la sucositat del pastis, deixem el brownie encara calent dins d’una bossa de plàstic durant 24 hores. Així el pastís suarà i reposarà i millorarà la textura.
A la Banda sonora, una versió preciosa de Across the Univers interpretada pel gran Rufus Wainwright. Si no la coneixeu, no us la perdeu