Tiramisú de llimona

Tiramisú de llimona

De vegada la vida ens fa regals inesperats que hem de tractar amb delicadesa. Descobrir nous amics de l’ànima quan portes molta motxilla a les espatlles, és un d’aquest regals. Aquesta amistat s’ha de tractar amb molta cura, regant-la i posant-la a sol i serena, com petits plançons de tomaquera. Els dinars plegats son els moments que aquesta amistat petita alhora que poderosa, s’arrela. Per a un d’aquests dinars, on és molt mes important el que es calla que no el que es diu, vaig fer aquest tiramisú de llimona. I crec que els comensals van percebre que cada cullerada era un agraïment a a seva presència al meu mon.

El tiramisú és, possiblement, el postre italià més conegut arreu del mon. En la seva versió tradicional esta fet amb cafè i xocolata.  La versió de llimona es més refrescant i lleugera. Manté la crema de mascarpone i els imprescindibles savoiardi peró substitueix el cafè i la xocolata pel suc i pell de llimona.

He trobat versions que afegeixen nata muntada, o que es fan sense ous. A casa nostra, de vegades es fa amb melindros, la qual cosa és un error perquè la sequedat de savoiardi i el seu gruix permet que quedi amarat del líquid en el que el submergim, sigui cafè o suc de llimona. Fins i tot hi ha versions mes “alcoholiques” on els savoiardi es remullen en limoncello.  Finalment, jo m’he decantat per una recepta clàssica, ideal pel un dinar d’aromes italians.

Necessitem:
400 gr de savoiardi (lady fingers)
500 gr de mascarpone
200 gr de sucre
4 ous
El suc de 4 llimones
La pell ratllada de 2 llimones sense tractar
Opcional
Festuc a bocins per decorar

Separem la clara dels rovells i ho posem en dos bols independents. Afegim el sucre als rovells i ho batem fins que quedi una crema groga i llisa.

Afegirem el mascarpone a la crema de rovell i sucre i també hi posarem la pell rellada de la llimona. Ho batrem tot junt fins que quedi ben lligat i homogeni.

A banda, muntarem les clares a punt de neu i quan estiguin ben fortes, les barrejarem delicadament a la crema anterior. Ho farem amb una espàtula de silicona i amb moviments suaus perquè les clares no perdin el seu volum, Ens quedarà una mousse suau que reservarem.

A continuació posarem el suc espremut de les llimones amb una mica d’aigua i anirem embevent els savoiardi. Un cop fetfolrarem el fons d’un motllo quadrat o rectangular amb els bescuits, procurant que no quedi cap espai en blanc.

Dividirem la crema de mascarpone en dues parts i cobrirem la base de savoiardi de manera que quedi ben repartit. Haurem tallat uns quants savoiardis per la meitat i els anirem “plantant” en vertical rodejant tota la vora del pastis. Llavors farem una segona capa de savoiardi en direcció perpendicular a l’anterior i la cobrirem amb la resta de crema de mascarpone. Ho deixarem refredar a al nevera un mínim de dues hores.

Ho servirem guarnit amb bocins de festuc o de pell de llimona ratllada. I si voleu fer mes festa, hi posarem una cinta vermella al voltant.

A la Banda Sonora, la versió de Lady Gaga de Your Song, el gran clàssic d’Elton John. I per completar les versions fantàstiques, no pot faltar la d’Ewan McGregor a Moulin Rouge