Curry de be

Curry de be

El divendres passar vaig fer un taller de cuina casolana hindú a La Patente. Senzillament espectacular. De veritat. La Anjalina Chugani és una fada de les espècies i fa que la cuina hindú rica i olorosa, sigui fàcil i assequible. No us perdeu el seu llibre Soul Spices, ple de receptes estimulants i assequibles. Ja ho anireu veient…..

De totes les receptes que vam preparar, vull destacar-ne una que em va enamorar: el guisat de curry de be de la seva mare. Una cuina de casa, amb moltes coses en comú amb el nostre fricandó, pero ple dels aromes especiats tan característics i tan saludables de la cuina hindú. I si no ens agrada el bé, o no en tenim a ma, aquesta recepta accepta perfectament la vedella o el pollastre.

Necessitem (per a 8 persones)
4 cullerades d’oli de gira-sol
1 cuixa de be desossada d’uns 1.200 gr aproximadament tallada a daus
1 ceba blanca gran
6 grans d’all
1 tall de 2 cm de gingebre fresc pelat i rallat
4 fulles de llorer
2 llaunes de tomàquet natural
2 culleradetes de sucre
250 ml de iogurt grec sense sucre
2 culleradetes de cúrcuma en pols
2 culleradetes de comí en pols
1 culleradeta de Garam Massala
2 culleradetes de cilantre en pols
Suc de llimona
Sal

Escalfem l’oli en una cassola de ferro. Afegim les fulles de llorer i la ceba picada i deixem que es dauri a foc baix. És important fer-ho a poc a poc de manera que agafin color sense cremar-se. Un cop daurades, afegim el be i el rostim fins que el líquid s’hagi evaporat a foc mig durant 10 minuts.

Llavors afegim el gingebre rallat i l’all premsat  i els sofregim fins que els aromes inundin la cuina. Llavors incorporem les espècies -cúrcuma, comí, garam massala i cilantre- i deixem que s’infusionin amb la carn.

Afegim el tomàquet i el deixem 5 minuts abans d’afegir el sucre. Abaixem el foc i llavors incorporem el iogurt a la salsa, barrejant-ho be. Rectifiquem de sal i pebre, afegim uns 400 ml d’aigua , deixem que arranqui el bull i llavors, abaixem el foc a minims i ho deixem fent xup-xup uns 40 minuts, fins que el bé estigui ben tendre i es desfaci a la boca.

A l’hora de servir hi podem afegir un raig de suc de llimona i fulles picades de cilantre fresc.

A la Banda sonora, una cançó trista i meravellosa que fa molts anys que m’acompanya: Sometimes It Snows in April de Prince. Perquè, de vegades, plouen caramels enlloc de pluja i neva a l’abril.