Quiche d’all caramel.litzat

Quiche d’all caramel.litzat

Gràcies al repte mensual Cooking the Chef impulsat per l’Aisha i l’April, el mes passat vaig descobrir el que Yotam Ottolenghi pot i sap fer amb les verdures. Mai a la vida hagues pensart que plats eminentment vegetarians fossin tan atractius i tant, tant sexys. Ell mateix deia en una entrevista que li van fer al diari El País:

Para mí, la comida debe ser disfrute sin ningún sentido de privación. Si eliges no comer pescado o carne, puedes disfrutar de la vida, celebrar la comida y tomar fantásticos platos llenos de sabor. No debería haber nada semi-religioso o fanático en la forma en que comemos.

Ottolenghi combina una materia primera molt mediterrània i de molta qualitat amb tècniques i condiments propis de l’Orient mitjà. El resultat és espectacular i respon al que a mi em sembla que ha de ser la cuina responsable: aliments de proximitat, respecte al producte i preparacions sanes i atractives.

Pel repte del mes passat vaig preparar un Cuscus d’hivern, pero no m’he pogut resistir a preparar aquesta tarta d’alls caramel.litzats que apareix al El gourmet vegetariano. Tambe podem veure aquest vídeo on el propi Ottolenghi la prepara en el programa de Martha Steward. Es una recepta que parteix d’ingredients molt humils (alls, herbes aromàtiques i formatge de cabra) per a el.laborar una tarta de gust suau i sorprenent.

Necessitem (per a 4 persones)
1 làmina de pasta de full

Pels alls
1 cabeça i mitja d’alls
1/2 cullerada d’oli d’oliva
1/2 culleradeta de vinagre balsàmic
110 ml d’aigua
1/2 cullerada de sucre glass
1/2 culleradeta de romaní
1/2 de farigola

Per la farsa
60 gr de formatge de cabra (rul.lo)
60 gr de formatge de cabra
1 ou
100 ml de nata per muntar
sal i pebre

Folrem el motllo de quiche amb pasta de full i ho deixem reposar a la nevera un mínim de 20 minuts (si ho congelem, millor)

Ho coem “en blanc” (sense farcit i amb pes a sobre) durant uns 20 minuts. Retirem els llegums i ho coem  uns 5 o 10 minuts mes fins que la massa esta daurada. Ho reservem

A banda, caramel.litzem els alls. Pelem els alls, els posem en un pot i els cobrim amb aigua abundant. Els  escaldem a foc lent uns 3 minuts. Els retirem i els aixuguem.

Buidem  i assequem el pot i fregim els alls a foc viu amb la cullerada d’oli d’oliva uns dos minuts. Afegim l’aigua i el vinagre balsamic, esperem que arranqui el bull i quan ho faci ho deixem coure a foc lent uns 10 minuts mes.

Llavors afegim el sucre, el romaní, la farigola i la sal i ho deixem coure uns 10 minuts mes a foc mig, fins que la major part del líquid s’hagi avaporat i els grans d’alls estiguin coberts de caramel. Aturem el foc i reservem.

  • 3 minuts a foc lent. Aigua
  • 2 minuts a foc viu. Oli
  • 10 minuts a foc lent. Vinagre i aigua
  • 10 minuts a foc mig. Sucre, farigola , romaní i sal

Per muntar la quiche. Posem a la base de la quiche els dos tipus de formatge ben esmicolats. A sobre hi repartim els alls i al mica de caramel que quedi.

A banda batem l’ou i la nata líquida. Ho salpebrem i ho aboquem amb cura sobre la barreja d’alls i formatge, vigilant que els alls sobresurtin del nivell de liquid.

Ho coem al forn a 160º uns 45 minuts o fins que la farsa hagi quallat i es vegi dauradeta.

Es pot servir a temperatura ambient i decorada amb una branqueta de romaní

A la Banda sonora, avui poso la fantàstica  Englishman in New York de l’Sting acompanyat per l’immens Bradforn Marsalis , en directe a Berlín el 2010.