Crema de pastanaga amb gírgola de castanyer

Crema de pastanaga amb gírgola de castanyer

La gírgola de castanyer (Grifola frondosa) es un bolet que creix sobre l’escorça dels castanyers. Te forma de vano ondulat i pot arribar a pesar 45 kg. A Japó s’anomenen maitake , que vol dir “bolet ballador” i es diu que estimulen el sistema immunològic i que ajuden a aturar el creixement de tumors cancerosos.  Jo els aconsegueixo de la granja de Bolet Ben Fet que és un centre de la cooperativa Teb Verd  especialitzat en la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. La granja esta situada a Sant Antoni de Vilamajor, i es dedica principalment a la producció ecològica de bolets.

Així, tenia gírgoles de castanyer i tenia pastanagues i em faltava un entrant suau per completar l’àpat de diumenge. I que millor que una cremeta de pastanaga suau amb el puntet boscà dels bolets ?

 

Necessitarem
1 manat de pastanagues
1 ceba de Figueres
1 capseta de maitake
1 litre d’aigua mineral amb gas (Vichy)
Iogurt natural o mató per servir

La preparació es molt senzilla. En primer lloc sofregirem la ceba tallada a llunes amb foc molt baix. Un cop estigui tova i abans que agafi color, saltejarem els bolets ben nets, i quan ja estiguin una mica cuites, afegirem les pastanagues pelades i tallades a bocins i les deixarem suar una mica.

Llavors, les cobrirem amb aigua de Vichy i les deixarem bullir fins que estiguin toves. Ho rectificarem de sal tenint en compte que el Vichy és saladet. Finalment, ho triturarem amb el minipimer fins aconseguir una crema de textura adeqüada

Ho servirem amb una cullerada de iogurt o mató per a què el punt lacti contraresti la dolçor de la pastanaga.

A la Banda sonora avui un temazo: Layla, pero interpretada pel grandíssim Wynton Marsalis. Jazz arrossegat del que se’t fica sota la pell….