Coq au vin

Coq au vin

L’Aisha i l’April, que son les ànimes del repte Cooking the Chef, ens han proposat apropar-nos aquest mes d’abril a una de les grans figures de la cuina internacional: Paul Bocuse, el pare de la Nouvelle Cuisine.

El coq au vin és una de les receptes tradicionals franceses que es va documentar per primera vegada a principis del segle XX (Edmond Richardin, ed., La cuisine française: l’art du bien manger. Paris, 1906, p.227). És una recepta elaborada que va popularitzar als Estats Units la Julia Child en el seu llibre  Mastering the Art of French Cooking.

Quan Paul Bocuse  va revisitar la recepta, va aplicar els principis de la Nouvelle Cousine, de la qual el és el creador: simplificació, alleugeriment dels plats i respecte pels sabors originals dels aliments. Per això, la versió de Bocuse treballa amb una salsa més lleugera que l’original (que es lligava amb la sang del pollastre) i aplica coccions curtes als vegetals per a mantenir-ne el sabor. Els aromes penetren gràcies al maridat. Així, el resultats, tot i mantenir el seu component de plat festiu, és més saludable que la preparació tradicional. En la recepta de Bocuse es recomana que el pollastre sigui ecològic i que el vi sigui el Fleurie (un tipus de Beaujolais). He respectat la recomanació del pollastre i enlloc del Fleurie he fet servir un DO Montsant de Bodegues Sumarroca. En avant !

Necessitem
1 pollastre tallat a octaus
1/2 litre de vi negre amb criança
125 ml de conyac
1 cullerada sopera de farina
1 pastanaga
1 ceba
Un grapat de xampinyons
Un grapat d’escalunyes
Una cullerada de mantega o llard

Herbes per marinar:
Julivert
Llorer
Farigola
Grans d’all sense pelar
10-12 grans de pebre aixafats amb el ganivet

Deixem marinar el pollastre 24 hores amb el vi i les herbes. Un cop passat aquest temps, escorrem i assequem el pollastre i el daurem amb una mica de llard en una olla gran. Un cop esta daurat, afegirem el conyac i deixem que s’evapori. Afegim la cullerada de farina, ho remenem i apaguem el foc.

A banda, fem un saltejat curt a les verdures talladetes. Si tenim un wok, podem utilitzar-lo. Es tracta de respectar el gust original de cada producte.  les afegim a la cassola amb el pollastre,  hi afegim el vi del marinat i ho escalfem. Quan arrenqui el bull, abaixem el foc i ho coem durant uns 30 o 40 minuts amb la cassola tapada. De tant en tant ho remenem.

Per a marinar i maridar el plat, la Paloma ens recomana un vi negre criança, el 112 Graons 2012, DO.Montsant, de Bodegues Sumarroca.

I a la Banda sonora, una meravellosa peça d’Erik Satie que m’evoca un dia de pluja, Gymnopedie 1. Una música delicada i deliciosa, tan francesa com els impressionistes i les receptes de Paul Bocuse.