Le Rouille (Rouio)

Le Rouille (Rouio)
 Le Rouille és la salsa imprescindible per acompanyar la Bullabessa encara que pot servir per a qualsevol plats amb base de peix i fins i tot (perquè no ?) amb unes patates fregides. El seu nom, en francès, significa, La rovellada, i evidentment es deu al seu color.  Com tota recepta tradicional, hi ha tantes versions com cuiners, encara que la seva base és la d’un allioli amb pebrot o pimentó.
Aqui està el quid de la questió: quina mena de pebrot utilitzem? En llibres tradicionals com La cuisiniere provençale, ens parlen de Piments de l’Espagne. En la recepta d’Alain Ducasse ens mencionen piment d’Espelette. Fins i tot he trobat la recepta del blog Cocer y cantar on proposen utilitzar Pimientos del Piquillo. A l’Academie du Gout se la defineix com “Una maionesa amb all enriquida amb safrà”, mentre que en altres receptes no apareix ni el safrà ni l’ou per enlloc. En resum: que desprès de llegir i comparar, he fet la meva pròpia versió i sembla que ha tingut molt bona acceptació.
Necessitarem
2 grans d’all pelats
Un pessic de sal
Uns 75 gr de polpa de nyora cuita (en venen en pots)
Mitja culleradeta de pimentó de caiena (al gust)
Una patata mitjaneta cuita (si pot ser, en el fumet de la bullabesa)
Una nou de molla de pa mullada en el fumet
Dues cullerades soperes del fumet de peix
Oli d’oliva necessari per lligar la salsa.

En un pot de minipímer, posem els grans d’all pelats, la sal, la pasta de nyora, la caiena i ho triturem. Afegim la patata i la molla de pa i ho tornem a passar pel pímer. un cop està ben lligat, comencem a abocar lentament l’oli d’oliva sense deixar de batre de manera que la salsa es vagi lligant. Quan ja esta lligada, afegim les cullerades del fumet i ho acabem de deixatar.

Ho servim sobre torradetes fines que haurem fet al forn tallant una barra de quart a talls de màxim 1 cm. Aquesta torrada amb le rouille, es submergirà a la bullabessa. I repetireu!
A la Banda sonora, per acompanyar aquesta salsa , trio una cançó optimista, d’aquelles que et fan cantar a ple pulmó a la dutxa: Accidentally in Love dels Counting Crows (BSO Shrek 2, 2004)