Coc de carbassó
Els països anglosaxons, especialment els Estats Units, tenen una llarga tradició de pastissos dolços fets amb verdures. Son aquella mena de cocs humits, generalment amb espècies, i coberts de formatge que venen tan de gust per esmorzar o berenar. Aquí ja n’hem fet alguns com el Pastís de pastanaga, poma i carbassa o el famosíssim Pumpkin Pie típic del Halloween.
Pero el que mai, mai havia sentit és que l’ingredient principal d’un d’aquest pastissos fos el carbassó. I quan el blog de la Botiga online Maria Lunarillos va publicar-ne una de Bizcocho de calabacín, vaig decidir que l’havia de provar, tot i que no ho acabava de veure clar. Pero el resultat no nomes no em va decebre sinó que us asseguro que la farem sovint a casa. De veritat
Necessitem:
280 gr de farina
una culleradeta de llevat
mitja culleradeta de bicarbonat sòdic
una culleradeta de sal
dos culleradetes de canyella molta
mitja culleradeta de nou moscada molta
tres ous grossos a temperatura ambient
350 g de sucre
250 ml d’oli d’oliva
300 g de carbassó ratllat
135 g de fruits secs (ametlles, nous, avellanes, anacards….)
Glassejat
150 g de sucre glass
El suc d’un o dos llimones
Esmicolem els fruits secs triats (jo he fer servir nous) i els deixem a bocinets que es trobin. Els reservem.
En un bol posem la farina, el llevat, el bicarbonat, la sal i les espècies moltes i passades per un cedàs (és a dir els ingredients secs). A banda, amb un ratllador de forats fins, ratllem el carbassó i el reservem.
En un altre bol posem els ous, el sucre i l’oli d’oliva i ho batem fins que s’espongi i es blanquegi (com a mínim 10 minuts). Un cop batut hi incorporem els elements secs tamisats i ho anem remenant amb una espàtula fins que quedin ben incorporats. Finalment hi afegim el carbassó ratllat i els fruits secs a bocins.
Es posa en un motllo de plumcake i ho coem al forn uns 45 minuts a 200º. Com sempre dependrà del nostre forn i la prova de la broqueta serà indispensable. Quan estigui cuit, el treiem, el desenmotllem i el deixem acabar de refredar sobre una reixeta.
A banda podem fer el glassejat barrejant el sucre i el suc de llimona. Pintem tota la superfície del pastis i deixem que es vagi empapant tota la nit-
I ja està. Es un coc diferent que es deixa menjar de meravella. Ja m’ho direu….
La Paloma ens diu: Supongo que es un bizcocho dulce y si además es especiado y con frutos secos….ummmm….le va a ir de cine un vino blanco pálido de Jerez ligeramente dulce muy, muy especial: XIMENEZ SPINOLA EXCEPTIONAL HARVEST. No habrás probado nada parecido. Elaborado con uva Pedro Ximenez no pasificada y de vendimia tardía. Se me hace la boca agua…
A la Banda Sonora d’avui, un himne urbà contemporani. One, dels U2