Quenelles de bròquil i formatge cheddar

Quenelles de bròquil i formatge cheddar

El bròquil és una d’aquelles verdures que te mala fama. Sort que els darrers anys, la reivindicació del consum de producte ecològic i de proximitat l’ha fet tornar a ser ben considerat. No obstant, el bròquil s’associa popularment amb una menja força insípida, mite que aquesta recepta vol ajudar a desmuntar.

Perque aquest mes, la Dra. Marga Legorburu ens parla de les seves propietats per la salut (amanides amb anècdotes i curiositats boníssimes) a la seva entrada S’ha acabat el Bròquil. La Paloma Tella, des d’Andana Enoteca, ens explica Com maridar verdures i vi. I si voleu conèixer la diferència entre coliflor, bròquil, broccoli i romanesco els amics del Mercat del Masnou ens ho expliquen de meravella.
Per tant us proposo un entrant sa i molt gustós , fàcil de fer i que agradarà fins i tot als mes recalcitrants membres de la Lliga anti-bròquil. Parteix de la recepta de Tots de coliflor y queso de la revista Elle, que també va fer la Pilar del blog Les receptes que m’agraden. Jo ho he acabat d’arrodonir i aquí teniu el resultat:

Necessitem
400 g de bròquil
100 g de ceba
3 cullerades de julivert
70 g de formatge cheddar
30 g de formatge parmesà
2 ous
70 g de farina de galeta
Sal i pebre

Per la salsa
100 gr de crème fraîche o nata líquida
1 cullerada de suc de limona
2 culleradetes de cebollí
En primer lloc, coem la coliflor al vapor i la deixem una mica “al dente”. La colem, la deixem refredar i la passem per una trituradora fins aconseguir una pasta amb textura d’arròs.
A banda, piquem la ceba a bocins molt petits (podem fer servir també la trituradora) i el julivert també. Ratllem els dos formatges (parma i cheddar)-

Barregem el bròquil, la ceba, el juliverts, els formatges, els dos ous batuts i la farina de galeta en un bol fins que quedi una massa uniforme. Llavors , amb dues culleres anem fent una mena de croquetes triangulars de forma ovalada, el que s’anomenen quenelles. Al blog Directo al paladar expliquen molt facilment com fer-les. encara que les nostres no ens quedaran tan llises com si fossin de gelat.

Anem posant les quenelles en una safata i ho enfornem uns 35 minuts a 200º (be, el temps que necessiteu per que quedin dauradetes)

Les servim acompanyades de la salsa que haurem fet barrejant la nata líquida i el suc de llimona. (quedarà una crema agra molt típica de la cuina nòrdica). De fet, la llimona provoca una mena de reacció amb el greix de la nata que fa que s’espesseixi.  Opcionalment hi podem afegir cibulet ben picat

Aquest plat accepta variants. Es pot fer amb coliflor o broccoli enlloc de bròquil i utilitzar el formatge ratllat que mes ens agradi (emmental, manxec, etc…)

La Paloma ens proposa el següent maridatge: Es un plato con queso al que le irá bien un tinto relativamente joven. LA MULTA VIÑAS VIEJAS está elaborado con uva garnacha en la D.O. Calatayud. Aportará frescura y mineralidad que van a limpiar el toque graso del queso.
A la Banda Sonora, un clàssic dels que no fallen mai: The River del Boss. No calen mes comentaris