Lioneses de nata

Lioneses de nata
Aquest és un post que fa molt de temps que volia fer perquè tinc una debilitat tremenda per les lioneses de nata. Aquesta fixació te una història personal al darrera. Cada any, quan arribava el dia del meu aniversari, el meu pare anava a la Pastisseria Baylina -que tenia fama de fer les millors lioneses de Barcelona-  i em comprava una gran safata de lioneses que em regalava. La meitat eren de nata i la resta de trufa i crema. Era jo qui aquell dia tenia el privilegi de repartir-les o no entre els meus. I haig de reconèixer que me’n quedava una bona quantitat de nata per a mi sola

En els meus records, aquella safata de lioneses de nata significava l’amor del meu pare i la seva manera de dir-m’ho. Fins el darrer any que va estar amb nosaltres, va complir aquest ritual i ara no puc deixar de pensar en ell quan en veig.

Per això, quan l’Òscar va publicar al Gastronosfera un article que parlava de 5 masas caseras: hojaldre, brisa, choux, cocas y blinis vaig entendre que havia arribat el moment d’atrevir-m’hi.

Les lioneses es fan amb el que s’anomena pasta choux, que és la mateixa que la dels bunyols. La principal diferencia és en la manera de coure’ls, fregits els bunyols, al forn les lioneses.

He trobat diverses variants pero despres de provar-ne unes quantes, aquesta és la que m’ha agradat mes:

Necessitem: 
125 ml de llet
125 ml d’aigua
95 g de mantega
125 g de farina
4 ous
un pessic de sal
una cullerada de sucre
Un pot de nata líquida per muntar (o trufa, o crema….al gust)
Sucre glass

En un cassó al foc posem a bullir l’aigua, la llet i la mantega amb el pessic de sal. Quan arrenqui el bull, afegim la farina de cop i la remenem fins que quedi incorporada i la pasta se separi de les parets del cassó. Ho retirem del foc i ho deixem refredar una mica. Quan estigui tèbia, anem afegint els ous un a un, no afegint el nou fins que l’anterior esta incorporat. Un cop la pasta esta ben lligada, la deixem reposar una estona.

Un cop freda i reposada, podem fer les lioneses. Omplirem una mànega pastissera i anirem fent pilonets per a cada lionesa. Jo he fer servir una boquilla d’estrella que és el que li ha donat aquesta forma tan xula. Cal deixar espai entre cada lionesa perquè creixen quan es couen.

Les enfornem a 180º i les deixem coure uns 20 o 25 minuts fins que estan daurades i sonen buides per dins. Les traiem, les deixem refredar i les obrim amb unes tisores de punta esmolada o un ganivet de bon tall per evitar que s’esquincin.

Les farcim del que vulguem: nata muntada, trufa o crema pastissera i les empolsinem de sucre glass.  I a veure quantes us en podeu menjar !

I per maridar-les que millor que un vi blanc del Mosela amb un lleuger sabor dolç? La Paloma ens proposa un Dr Loosen Trocken del 2012. Mmmmmm!

A la Banda Sonora d’avui, una cançó vuitentera de les vitals i canyeres: Dance Hall Days de Wang Chung. Qui de la meva generació no l’hagi ballat, que aixequi el dit…. però en versió dels Imperial Mammoth [Grey’s Anatomy, T10]