Salmó marinat a l’escandinava

Salmó marinat a l’escandinava
 …o el que s’anomena Gravlax a Suècia. Un manera senzilla i gustosissima de menjar salmó. També se’n pot dir Raved laks (en danès), Gravlaks (en noruec), Graavilohi (en finès) o Graflax (en islandés). Sigui com sigui, l’etimologia és la mateixa i prové de la paraula sueca “grav” (que significa excavar o fer un forat a terra) i  “lax o laks” que significa salmó. I el que explica és la manera de preparar-lo, ja que el salmó “s’enterra” sota una capa de sal, sucre i ànet.
Necessitem
Un llom de salmó (podem utilitzar el noruec de La Sirena)
Dues patates Monalisa mitjanes
Sal i pebre
Pel marinat
150 gr de sal gruixuda
150 gr de sucré moré
Un bon grapat d’ànet fresc picat
Barregem la sal, el sucre i l’anet i cobrim completament els lloms de salmó per totes bandes. Ho deixem reposar tapat d’un dia per l’altre.
L’endemà, netegem el llom sota un raig d’aigua, l’assequem amb paper de cuina i el laminem amb un ganivet que talli ben fi.
El mengem a temperatura ambient servit sobre una rodanxa de patata bullida tèbia o una llesca de Knäckebröd.
I ja que estem escandinaus avui, que millor que els ABBA cantant Waterloo, uo uo uo…..em recorda un viatge memorable amb els nens Anguera i les nenes asseguts al seient del darrera berrejant la canço cada cop que algú mencionava la paraula “Waterloo“…