Gyoza
La meva baixa inesperada ha fet que m’hagi perdut una de les receptes que esperava amb mes ganes al Taller de cuina japonesa: la de la gyoza o crestes japoneses.
Les gyoza son de la mateixa familia que els momos tibetans, i presenten variants segons la forma de cocció (vapor, fregits, cuits..), el farciment o fins i tot les farines que componen la massa. Però sempre estem parlant de crestes farcides de carn i / o verdura.
Podem fer la massa a casa o comprar les oblees fetes, pero ja que ens hi posem…. I aprofito per presentar-la a l’Enfogona’t del mes de juny, que tenia com a tema El blat
Per la massa
100 gr de farina de força
100 gr de farina fluixa
1 culleradeta de sal
110 cc d’aigua calenta
Es tamisen les dues farines. Es barreja la sal en aigua calenta i es va afegint a la massa en un parell o tres vegades. Es pasta i es deixa reposar 20 / 30 minuts. S’aplana amb un corró i es tallen cercles amb una copa o un got
Pel farciment
250 gr de carn picada (vedella / porc)
2-3 fulls de col
1 ceba tendra
2 o 3 shiitake
1 cullerada de salsa de soja
1/2 cullerada d’oli de sèsam
1/2 cullerada de sake
1 culleradera de gingebre ratllat
All tendre (opcional)
S’escalden les fulles de col, es tallen en daus petits i s’escorren. Es deixen en remull els shiitakes en aigua tèbia i es tallen a dauets. Es ratlla el gingebre
Es barreja la col escorreguda, la carn picada i els bolets. Salpebrem i afegim la soja, l’oli de sèsam, el sake i el gingebre ratllat. Afegim all tendre si volem. Posem el farciment dins de les oblees.
Cocció
Es saltegen les crestes fins que es dauri la banda d’abaix. Afegim aigua calenta a la paella, es tapa amb la tapadora i es deixa coure fins que desaparegui l’aigua
Se serveix amb salsa vinagreta (1 cullerada de salsa de soja i 1 de vinagre d’arros)
I per a celebrar que torno a la vida normal, què millor que Back in the High Life Again (1986) de Steve Winwood.