Samoses de xai [Ruta de la Seda 3: Kashgar]

Samoses de xai [Ruta de la Seda 3: Kashgar]

Un cop creuat el desert de Taklamakan , el següent punt important de la Ruta de la Seda es Kashgar. És una ciutat oasi a la regió autònoma del Xinjiang i una de les ciutats més occidentals de la Xina, a prop de la frontera amb Afganistan, Kirguizistan, Pakistan i Tadjikistan. Esta situada entre les muntanyes de  Tian Shan i el desert de Taklamakan, i allí es on trobaven les diverses ramificacions que feia la Ruta per vorejar el desert.

La província de Xinjiang, també coneguda com el Turquestan xinès, és on viuen els Uighur,  una comunitat islàmica de parlants turcs. Per això Kashgar és una ciutat  musulmana i te la mesquita mes gran de tota la Xina, a més d’altres monuments islàmics i basars.

Una familia Uighur al pati de casa seva a Tuyuk, Xinjiang

La cuina Uighur
La cuina uighur te una forta influència de l’Orient Mitjà especialment per l’ús dels condiments (comí, xili, all i safrà) i dels vegetals (pebrot, tomàquet i albergínia). La carn mes habitual és la de be, que es prepara de maneres molt diverses: rostit, a la brasa, amb arròs… Per tant, ens trobem davant d’una cuina ben allunyada de la cuina xinesa Han, definida per la presència de la carn de porc, la salsa de soja i el vi d’arrós.

Quins són els plats uighurs?

  Kebab de xai (Yángròu chuàn)
Possiblement és el plat mes popular de la regió. Es tracta de broquetes de xai (kawap) cuites sobre brasa de carbó i marinades amb xili i comí. El propi greix del xai contribueix a donar sabor i cruixent a la carn. S’acostuma a servir sobre un Nang
  Nang (Nángbĭng)
És un pa pla sense llevat i pot estar empolsinats d’una àmplia varietat de llavors o especies. El seu diàmetre pot variar de 10 a 30 cm i s’acostumen a coure en un forn tandoor.
  Nokot
És una amanida lleugera a base de cigrons,  pastanaga i rematada per un bon manat de cilantre. La gràcia li dona la salsa feta amb gingebre, all, oli , mel i vinagre d’arròs. És un pica pica molt habitual al mercat nocturn de Kashgar.
  Amanida de cilantre i cacauet (Huashengmi Ban Xiangcai)
A causa dels seus hiverns llargs i freds i dels seus estius calorosos i secs, la regió no és famosa pels seus vegetals , però disposen de verdures de creixement ràpid com els espinacs i el coriandre. Aquesta amanida acompanya molt be les carns a la brasa.
  Laghman
Son uns fideus fets a ma que s’acompanyen d’una salsa feta amb carn picada de xai, tomàquet, ceba i pebre, constituint un plat únic molt popular a la zona.
  Peix a la brasa amb comí (Xinjiang Kaoyu)
Durant els estius al desert de la Xina occidental, els uighurs pesquen peixos d’aigua dolça del riu Tarim, els netegen, els obren i els punxen en branques de cedre llargues i fines. Aquestes broquetes es claven al terra al voltant d’una foguera que els va coent de forma lenta i uniforme. Els peixos es freguen amb comí, all i pebre
  Te negre amb safrà i pètals de rosa
El te és tan important en la vida social de la regió, que es considera, juntament amb el pa Nang, com un aliment bàsic. Sempre s’ofereix als hostes quan arriben i es beu a tota hora. El te negre és la beguda predilecta de la regió i sovint s’aromatitza amb pebre negre, cardamom, safrà o pètals de rosa

I aquest cop , m’he decantat per una recepta bona i senzilla, que ha triomfat a casa i que hem repetit ja  tres cops. les Samoses de xai  o pastis de be Uighur (烤包子, kao bao zi)

Necessitem
25 làmines per a fer rotllets de primavera
Pel farcit
300 gr de carn de cuixa de be
1 culleradeta de gingebre rallat
1 cullerada de salsa de soja
1 cullerada de comí en pols
1/8 de culleradeta de pebre negre o de Sichuan
1 cullerada d’oli de girasol
1 culleradeta de sal
2 culleradetes de Maizena
1 ceba petita

Tallem la carn a dauets d’un cm i els posem en un bol. Afegim el gingebre, la salsa de soja, el comí, la sal i el pebre. Ho remenem. Afegirem la Maizena en dues tandes i ho barrejarem amb les mans fins que el be estigui uniformement arrebossat. Finalment hi posarem la ceba també tallada petitona.

Encendrem el forn a 220º i folrarem una safata amb paper de cuina. A banda, posarem dues cullerades d’oli en un platet. Obrirem les làmines i els hi posarem 2 o 3 cullerades de farcit a l’interior. Les pleguem tal i com veiem a les imatges i les segellem amb una mica d‘oli.

Finalment, les posem a la safata del forn, les pintem amb oli i les guarnim amb llavors de rosella. Les coem uns 10 minuts fins que quedin daurades

Per saber-ne més: 

A la Banda Sonora, avui un descobriment especial. La banda uighur Qetiq interpreta composicions pròpies, però també transcriu i arranja musica tradicional Kazakh i Uyghur, com Dolan Muqam, que te segles d’antiguitat. Avui us proposo una peça contemporània,  Akh Bayan del seu disc Rock from Taklamakan Desert