Galetes especiades amb mel

Galetes especiades amb mel

S’acosta el Nadal. Aquesta afirmació, purament cronològica aconsegueix despertar sentiments molt diversos. D’una banda hi ha els #fansdelNadal, aquells si per ells fos, guarnirien l’arbre i començarien a comprar i embolicar regals des de l’agost. D’altra banda hi ha els #quinpalelNadal, que voldrien teletransportar-se  a una illa llunyana i deshabitada des del 15 de desembre al dia 7 de gener. Entre aquests dos extrems, existeix una àmplia varietat de matisos.

En el que a mi respecta, i com la majoria dels cuinetes, el Nadal és una ocasió d’or per lluir-nos a la cuina i on tenim ocasió de provar totes aquelles receptes que hem anat atresorant al llarg de l’any. Tanmateix, els cuinetes no som immunes a les absències, les tristeses i els malrotllos, que floreixen com bolets durant aquests dies i de vegades, tenim ganes de fer vaga de fogons i enviar el Nadal a pasturar, encara que només sigui un cop a la vida.

Malgrat tot, les il·lusions també es conreen i m’ha semblat que per començar a entomar l’esperit nadalenc, que aquest any costa, res millor que unes galetes especiades, d’aquelles que deixen un punt picant a la punta de la llengua, ideals per a prendre amb un te ben perfumant mentre un gat s’arrepapa a la falda.  He pres com a punt de sortida la recepta de las Galletas crujientes de miel y especias de Directo al Paladar, pero com sempre, he acabat fent variacions personals.

Necessitem 
75 gr de mantega
60 gr de mel
100 gr de sucre
30 ml de llet
un polsim de sal
200 gr de farina
50 gr de Maicena
1 culleradeta de Royal
Especies
1/2 culleradeta de canyella
1/2 culleradeta de gingebre en pols
Opcionals
1/4 de culleradeta de nou moscada
1/4 de culleradeta de clau mòlt
1/4 culleradeta de cardamom en pols

En primer lloc, posarem en un cassó la mantega, la mel i la llet i ho escalfarem fins que tots els ingredients s’hagin fos i quedi una barreja ben homogènia. Ho deixarem refredar una mica.

Mentrestant, barrejarem en un bol la farina, la sal, el sucre i les espècies.  En relació a les espècies, no cal posar-les totes les del llistat. Cadascú pot fer la combinatòria que li vingui de gust, tot i que la canyella i el gingebre serien imprescindibles.

Un cop els sòlids estan ben barrejats, anem afegint poc a poc la barreja de mel i llet i anem pastant fins que es faci una massa homogènia i llisa. La emboliquem amb paper film i la deixem reposar almenys una hora a la nevera.

Un cop la massa ha reposar i s’ha refredat l’estirem amb el corró fins que quedi ben fineta (entre 2 i 4 mm) . Llavors la tallem amb un tallagaletes de les formes que vulguem, o li fem un dibuix amb el corró que he comprat al web Pastry Made (tenen corrons molt bonics…) , o els decoreu amb glaça reial, o els hi feu un foradet per penjar a l’arbre…les possibilitats son infinites.

Abans d’enfornar, les he pintat amb ou batut i les he cuit a 180º fins que han quedat dauradetes i una mica toves, ja que s’endureixen quan es refreden. Les podem guardar en una caixa de llauna.

A la Banda Sonora, avui un clàssic entre els clàssics. Because the Night, en versió de Patti Smith, del Boss o dels 10.000 Maniacs. Sigui quina sigui la versió, a mi em segueix emocionant.

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *