Ous escocessos de Gordon Ramsay

Ous escocessos de Gordon Ramsay
Els que em coneixeu sabeu que a mi la cuina mediàtica no m’interessa gens: ni Master Chef, ni Pesadilla en la cocina ni cap d’aquests reality lligats a la cuina. Per això, quan les encantadores Aisha i April de Cooking the Chef van proposar a Gordon Ramsay com el cuiner del mes, vaig pensar que no trobaria res interessant. Pero, evidentment, estava ben equivocada i el rondinaire i cridaner Gordon ha esdevingut una capsa de sorpreses.
De les seves moltissimes receptes he triat una ben britànica publicada en el seu llibre Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking: els Ous escocesos.  En aquest video podeu veure a Gordom Ramsay en accio preparant-los per un picnic familiar.
Al contrari del que el seu nom sembla indicar, els ous escocesos no son tipic d’Escòcia, sino que eren un dels plats mes populars i tradicionals dels picnics victorians. Els populars magatzems Fortnum and Mason de Londres diuen que els van inventar pels volts del 1738, tot i que la primera recepta impresa no es va publicar fins el 1809 en el popular llibre A New System of Domestic Cookery de la Sra. Rundell. La Dra Andrea Tanner, arxivera de la botiga,  ens explica els seus orígens:

From the very beginning of the business Fortnum’s used to produce readymade dishes like pork pies for travellers, which were put in baskets with disposable bamboo cutlery,The Scotch egg was one of those foods. It was small enough to fit in a handkerchief or pocket, and maybe was rather less smelly than tucking into a hardboiled egg on a coach.

En tot cas, son tant part de la tradició britànica, com la Regata Oxford – Cambridge, el cricket o les novel.les d’Enid Blyton. I un invent genial per endur-nos de pícnic ara que ve la calor.

Necessitem
4 ous grans
200 gr de salsitxes de porc
200 gr de morcilla (en anglès black pudding)
1/2 poma Granny Smith rallada
Sal i pebre
Per l’arrebossat
4 cullerades de farina blanca
2 ous
150g gr de panko
Oli per fregir

Posem els ous en una olla amb aigua bullint i els deixem 4 minuts i mig. Un cop passat aquests minuts, els escorrem, omplim l’olla amb aigua freda, trenquem una miqueta la closca dels ous i els deixem refredar dins l’aigua. La fissura permetrà que l’aigua entri i ens facilitarà pelar-los
A banda, barrejarem la carn de la salsitxa, la de la morcilla i la poma rallada. Ho barrejarem ben be i ho salpebrarem.
Dividirem la massa en quatre parts igual i ho aixafarem donant una forma ovalada
Pelarem els ous i els col·locarem sobre l’oval de les carns. Amb cura, anirem cobrint l’ou amb la massa fins que estigui completament envoltat.
A banda, haurem posat la farina amb sal i pebre en un plat fondo. Batrem els dos ous restants en un altre plat i finalment, posarem el panko en un tercer plat. Arrebossarem els ous primer amb farina, i els espolsarem per a treure’n la sobrera. Desprès els passarem per l’ou de manera que tot quedi ben mullat i  finalment en panko.
Fregirem els ous durant 10-12 minuts, fins que quedin cuits de dins i daurats de fora. Es poden menjar tebis o freds i son ideals per un pícnic.

A la Banda sonora, evidentment avui s’escau una peça emblemàtica de Brit Pop: Wonderwall dels Oasis. [(What’s the Story) Morning Glory?, 1995]