Croquetes de nap de Talltendre

Croquetes de nap de Talltendre
Això de ser bloguera de cuina aporta moltes alegries. I una d’elles és que els amics bloguers se’n recordin de tu quan van a mercat i troben algun producte singular. I això és el que ha passat. La Sara-Maria va trobar uns naps de Talltendre al mercat de la Seu d’Urgell i va pensar a baixar-me’n uns quants.

El nap de Talltendre és una varietat de nap d’hivern que es conrea a la Cerdanya. És un cultiu de secà que te la pell marró fosc i l’interior blanc el fet que s’hagi conreat en un sòl calcari li dona un gust mes fi i intens que els naps normals. A la cuina, s’acostumen a utilitzar com acompanyament de carns, sobretot amb ànec, com a la recepta de Tiró amb naps.

A mi se m’ha acudit fer unes croquetes ben especials i el resultat ha estat ben sorprenent

Necessitem
400 gr de naps de Talltendre
1/2 ceba de Figueres
1 manat d’all tendres
Un dit de gingebre ratllat
Una cullerada de mostassa en pols
Un bon raig de Martini blanc
Oli i sal
Una nou de mantega
2 cullerades soperes de farina blanca
1/2 litre de llet
1 ou
farina blanca
farina de galeta o panko

En primer lloc netegem els naps. Com que la pell és molt fina, si els pelem perdrem molta polpa. Val mes netejar-los amb un fregall d’alumini que treu la capa externa i manté la major part del nap.

En una cassola de ferro (o fang), sofregim la ceba tallada a llunes i els alls pelats i tallats vigilant que no es torrin massa. Quan comencin a agafar color, afegim els naps tallats a rodanxes, i els sofregim una miqueta. Hi ratllem per sobre el bocí de gingebre i la sal i ho remenem.

Quan tot esta ben integrat, afegim la cullerada de mostassa en pols i el raig de Martini i ho deixem evaporar. Anem remenant a foc mig fins que el nap comenci a estar ben sofregit.

Cobrim amb aigua calenta i deixem que el nap es vagi coent lentament. Si veiem que falta aigua, la podem anar afegint. Es tracta de no posar-ne massa per no diluir el gust del nap.

Quan el nap ja estigui tendre i el puguem aixafar amb una forquilla, ja estarà a punt i el podrem retirar del foc.

Triturarem tota aquesta farsa o be amb la forquilla si ens agrada trobar entrebancs o be amb el minipimer si el volem més fi. Ha de quedar una pasta no massa líquida.

Prepararem les croquetes com de costum. Posarem una nou de mantega a la paella i torrarem la farina. Afegirem el nap triturat i ho incorporarem. Un cop estigui ben barrejat, anirem abocant la llet tèbia fins formar una massa. Ho deixarem reposar unes hores a la nevera i l’endemà farem les boles i ho arrebossarem com de costum (farina blanca, ou i farina de galeta o panko)

A la Banda sonora, una versió brutal del gran tema de Bob Dylan: Knockin’ on Heaven’s Door per Anthony & The Johnsons.