Pastis de bolets amb salsa de ceps

Pastis de bolets amb salsa de ceps

El primer dia de l’any és l’aniversari de la Sofia, la filla de la meva amiga Marga. I com que tenia la casa invadida de gent i de celebracions, em va demanar ajuda per a fer el dinar. Vam resoldre el segon amb un rosbif amb puré de patates, i els postres amb un coc de poma i avellanes. Però el primer havia de ser lleuger i fàcil de servir.

I llavors li vaig proposar fer un pastís de bolets amb salsa de ceps. Havia trobar diverses receptes com la del Pastís de bolets de Cuines/TV3, el Pastis de bolets de No tot son postres a la cuina o el Pastís de bolets amb salsa de ceps del web Festa.cat. Però al final, mirant-me’ls tots, vaig fer la meva pròpia interpretació que és la que us explico.  El podeu fer amb bolets de temporada, congelats o de pot

Necessitem
200 gr de xampinyons
600 gr de bolets silvestres de La Sirena
24 gr de trompetes de la mort seques
1/2 manat d’alls tendres
1 ceba petita
6 ous
200 ml de nata líquida per cuinar
Sal i pebre

Per la salsa
50 gr de ceps secs
200ml de nata liquida
25 gr de mantega (opcional)
sal

En primer lloc tallen la ceba i els alls tendres a bocins ben petits i els sofregim amb una mica d’oli vigilant que no es cremin. Un cop han agafat color i afegirem els xampinyons tallats a bocins, les trompetes remullades i els bolets congelats. La idea es que es sofregeixin i deixen anar l’aigua.

Un cop estan cuits i s’ha evaporat l’aigua sobrera, ho retirem del foc i triturem amb el minipimer. Hi afegim els ous batuts i la nata líquida i ho barregem, salpebrant-ho al nostre gust.

A banda, pintem amb oli i un pinzell uns motllos de flam individuals (o un de mes gros si el volem en format pastís) i els omplim amb la mescla. Els posem al forn al bany Maria a 180º uns 30-40 minuts. Si ho fem sense bany Maria, anirà mes depresa però haurem de vigilar que no quedi massa ressec. Comprovarem que es cuit punxant-lo amb una agulla o broqueta.

Per a fer la salsa de ceps, els remullarem, i els saltejarem a la paella. Un cop hagin tret l’aigua i estiguin cuits, li posarem la crema de llet i ho salarem. Si volem que la salsa tingui mes cos, hi podem afegir una mica de mantega. Ho retirarem quan tot estigui ben lligat i ho passarem pel minipimer

Deixarem que els flams es refredin abans de treure’ls del motllo. Els servirem amb la salsa de ceps al damunt.

A la Banda sonora, una cançó divertida i jove, com els 14 anys que ha fet la Sofia: Call Me Maybe de la Carly Rae Jepsen.