Pèsols negres amb Massala

Pèsols negres amb Massala

El pèsol negre és un llegum autòcton que es va començar a cultivar al Berguedà i altres zones de muntanya al segle XVIII i que havia anat desapareixent ja que es una varietat delicada i molt sensible als corcs

Els darrers anys des de les administracions locals (Consell Comarcal del Berguedà i Diputació de Barcelona) s’ha impulsat la seva recuperació i s’ha promocionat la seva difusió, per a que esdevingui un element de promocio local i un ingredient identitari de la comarca.

La Gastroteca ens informa que: El gra, quan és cru, té un color verd grisós, però un cop cuit pren un color entre marró i negre, d’on ve el seu nom. La seva textura, quan està cuit, és fina i de gust dolç, profund i aromàtic. Com que és un pèsol més aviat seleccionat per consumir en sec, la producció és més tardana i més agrupada que altres varietats per consum en fresc, tot i que també s’hi pot consumir. Quan es deixa assecar presenta un temps de conservació elevat, més enllà de la temporada de collita, el millor moment per consumir-lo fresc. S’acostumen a cuinar guisats o saltejats amb carn de porc, tot i que permet moltes preparacions innovadores. En aquest sentit, podeu consultar el Receptari del pèsol negre fet en col.laboració entre l’Agencia de Desenvolupament del Berguedà, la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i la Fundació Alicia.

Com que ens venia de gust tastar-los i provar el seu gust, vaig optar per una preparació molt suau, que respectés el gust del llegum.

Necessitarem:
250 gr de pèsol negre sec
1 cullerada de bicarbonat
Sal

Pel Massala
1 culleradeta de gingebre en pols
1 culleradeta de coriandre
1 culleradeta de comí en gra
1/2 culleradeta de pebre vermell
2 cullerades soperes de mantega

Primer es deixa el pèsol negre en remull un mínim de 16 hores, cobert d’aigua i amb una cullerada de bicarbonat per ajudar a estovar.

L’endemà, colem l’aigua i els posem a coure en una olla coberts d’aigua freda. La cocció ha de ser a foc mig i no deixar que es quedin sense aigua (Aproximadament 1 hora i quart). La sal la afegirem al final.

Un cop ja cuits, l’hem acompanyat amb un Massala d’espècies. A la cuina hindú, la paraula Massala significa, simplement, una mescla d’espècies que pot incloure canyella, cardamom, pebre negre, cilantre, nou moscada… la barreja mes popular és el Garam Massala , però també existeix el Tikka Massala, el Tandoori Massala o el Sambar Massala. En el nostre cas, hem combinat gingebre, coriandre, pimentó vermell i comí.

Per preparar-lo, fonem la mantega en una paella i posem les espècies a torrar. Desprès d’un parell de minuts aboquem la barreja sobre els pèsols cuits i calents. Remenem i ho deixem integrar un parell de minuts mes. Ho servim.

A la Banda sonora, Over my Shoulder dels Mike & the Mechanics. Una manera energètica de començar la setmana.