Pastís de xocolata amb escates de sal

Pastís de xocolata amb escates de sal

Aquest mes, les noies de Cooking the Chef ens han proposat un cuiner mediatic, super popular i que és una màquina de produir receptes: en Jamie Oliver. El problema amb un cuiner com ell és quina recepta triar. Les voldries fer totes ! I el millor de tot és que son receptes assequibles per tothom. Jo al final m’he decantat per una recepta senzillíssima, que m’ha robat el cor i que es pot fer en un moment si utilitzem pasta brisa prefabricada, com ens recomana Jamie Oliver. De la meva banda, per donar una miqueta mes de joc, he fet jo mateixa la pasta brisa, seguint també la seva recepta Old-fashioned sweet shortcrust pastry.

Necessitem
Per la pasta brisa
250 gr de farina
50 gr sucre llustre
125 gr de mantega pomada tallada a daus
la pell ratllada d’una llimona /canyella en pols/ llavors de vainilla/cacau…
unes gotes de llet
Pel farcit
300 ml de nata per muntar
2 cullerades de sucre llustre
Un pessic de sal marina
50 gr de mantega
200 gr de xocolata al 70% a bocins
50 ml de llet
Per servir
Escates de sal de mar
Nata muntada o gelat de vainilla

Començarem per preparar la pasta brisa. (si ens volem estalviar aquest pas, en podem fer servir una de preparada com recomana el propi Jamie Oliver) . En primer lloc posem la farina, el sucre i la mantega a daus sobre el marbre de la cuina i ho anem treballant amb els dits fins que quedi una textura com de serradures. No cal insistir massa perquè sinó es desfarà massa la mantega. Afegim llavors l’aromatitzant que vulguem (pell de llimona o taronja ratllada, cacau, canyella…). Finalment ho acabem de lligar amb l’ou i les gotes de llet. La deixem reposar embolicada amb paper film un mínim de mitja hora a la nevera.

Per a fer el pastís
En primer lloc aplanem la pasta brisa amb un corró  i folrem un motllo de quiche de 23 cm, prèviament untat amb mantega. La punxem amb una forquilla.  Posem un paper de cuina a sobre i li posem pes (cigrons crus o mongeta seca) i la posem uns 10 minuts al forn. Llavors retirem el pes i el paper i la coem uns 15 minuts mes fins que està daurada. La deixem refredar.

A banda, posem la crema de llet, la sal i el sucre en un cassó al foc. Quan arrenqui el bull, l’enretirem i afegim la mantega i la xocolata. Ho remenem fins que estigui ben dissolt. Finalment hi posem la llet i ho remenem de nou.

Ho deixem temperar una miqueta i ho aboquem dins la pasta brisa ja cuita. Ho deixem reposar a temperatura ambient un mínim de dues hores fins que qualli.

Ho servim empolsinat d’escates de sal marina. Si volem, ho podem acompanyar amb una mica de nata muntada o una bola de gelat de vainilla.

A la Banda sonora, la versio de Hurt de Johnny Cash. Profunda, simple i contundent. Tan bona com l’original dels Nine Inch Nails.