Navettes (Naveto de Saint-Vitou)

Navettes (Naveto de Saint-Vitou)
El 2 de febrer, quaranta dies després del Nadal, se celebra la festa de la Candelera que commemora la purificació de la Verge i la seva visita al Temple per a presentar Jesús. A Marsella era una festa particularment assenyalada que se celebrava a l’Abadia de Sant Víctor.
L’any 1781, Monsieur Aveyrous, un espavilat forner, va obrir el Four des Navettes ben aprop de St. Víctor i va començar a vendre uns bescuits secs en forma de barqueta (navettes) que simbolitzaven la barca que, provinent de Palestina després de la mort de Jesús,  va portar les Santes Maries de la Mar a la Provença. Tot i que ha canviat tres vegades de famílies propietàries, el forn s’ha mantingut obert de forma ininterrompuda des d’aquella data i es vanta de seguir una recepta secreta transmesa de generació en generació.
En la recepta original les navettes estan perfumades amb aigua de flor de taronger, encara que actualment es poden trobar navettes perfumades amb tota mena d’ingredients com el comí, la violeta o l’espígol.
 Jo m’he proposat fer la recepta tradicional, tal i com s’explica en aquest vídeo i com consta al llibre La cuisinière provençale.

Necessitarem
500 gr de farina
200 gr de sucre
50 ml d’oli d’oliva
3 cullerades soperes d’aigua de flor de taronger
La pell ratllada d’una taronja
2 ous
1/2 cullerada de cafè de sal
Mig sobre de llevat (Royal). A la recepta original no en du però em sembla que queden mes flonges
Llet per pinzellar les navettes

Batem els ous amb el sucre fins que es tornin blanquinosos i doblin el volum. Afegim la sal, l’aigua de flor de taronger, la pell de taronja i l’oli d’oliva i ho barregem. Hi aboquem la farina mica a mica i ho anem lligant fins aconseguir una massa. Ho haurem d’acabar de treballar amb la ma per lligar la pasta. En fem una bola i la deixem reposar una hora.

Tallem la bola a porcions iguals. Fem un cilindre amb cada porció, l’aplanem i pincem les puntes per donar forma de barqueta. Finalment fem una incisió longitudinal amb el dors del ganivet. Les pintem amb llet.
Ho posem al forn que haurem escalfat prèviament uns 20 minuts a 180ª. Les traiem i les deixem refredar. Si duren, es conserven be dins d’una capsa hermètica.
A la Banda sonora d’avui sona una canço preciosa, Hearthbeats de José González. (Veneer 2003). Si no coneixeu a aquest music d’origen argentí i criat a Suècia, escolteu-lo.Us sorprendrà.