Rodó de capó farcit de Nadal

Rodó de capó farcit de Nadal

És el plat estrella del dinar de Nadal encara que sempre sobra perquè tothom està de galets i carn d’olla fins les orelles. A casa  el que realment agrada és el farcit i el pollastre acaba sent un acompanyament. Per això enguany he fet una variant del capó tradicional, amb una bèstia desossada i farcida que facilita el repartiment a taula.

De farcit en necessitem poquet. El que passa es que val la pena fer-ne de sobrer i servir-lo d’acompanyament.

Preparant el farcit
Mig kilo de salsitxes de porc
Dues pomes golden
Una pera blanquilla
Prunes amb pinyol
Panses
Pinyons
Orellanes
Llard de porc
Vi dolç [moscatell, garnatxa…]
Vi de taula [p.ex, un Priorat]

En primer lloc, sofregim les salsitxes amb una cullerada de llard. Si no tenim salsitxes petites, les fabriquem entortolligant les grosses.

Un cop estan daurades, s’afegeixen els fruits secs [prunes, panses, orellanes i pinyons] els hi donem dues voltes i afegim les pomes i la pera pelades i tallades a bocins grans.

Hi aboquem mig vas de vi dolç i mig vas de vi normal, i ho deixem fent xup-xup fins que el farcit està ben cuit.

Farcint el capó
Haurem demanat a la botiga que ens desossin la bèstia [podem guardar la carcanada per a fer un brou mes endavant]. La estirem sobre el marbre i l’omplim amb generoses cullerades de farcit. Llavors la tanquem procurant fer un rodó i evitant que s’escapi farcit pel coll o el cul.

Necessitarem un tros de malla per rostir -ens la poden donar a la pròpia polleria. i haurem de posar el capó a dins. Aquesta senzilla operació no és tan fàcil ja que és equivalent a embotir una senyora de talla 50 en una cotilla de la 38. Jo he utilitzat el recipient que fa d’escorre-coberts i he posat el pollastre dins, de manera que desprès ha estat fàcil fer córrer la malla. Un cop emmallat, el deixem reposar almenys un dia de manera que el farcit s’aposenti.

L’untem amb una mica de llard i el posem a rostir al forn en una safata tapada. Si disposeu d’una greixonera, és el moment de fer-la servir .En funció del pes de la bèstia, la durada de la cocció variarà i ho haurem d’anar vigilant.

A mitja cocció el podem anar regant amb conyac i quan calculem que falta un quart d’hora de cocció, afegim el farcit sobrer al voltant del pollastre perquè s’integri amb els sucs de la vianda.Un cop cuit, el deixem refredar i el tallem a rodanxes. El servim acompanyat d’una generosa cullerada de farcit.

Per acompanyar aquest plat tan de festa no se m’acudeix una altra cosa que el cava. I la Paloma, la meva enòloga de capçalera ens diu: te paso un cava  muy especial que a mi me encanta. Es un cava genial para comer con él. L’ORIGAN BRUT NATURE se ha obtenido mediante el ensamblaje de vinos de diferentes añadas, algunos de los cuales han tenido guarda en madera y .tiene un mínimo de 26 meses en rima. Con cuerpo, estructurado y cremoso y con delicados toques de la madera. Si te gusta el cava y no lo has probado….ya estás tardando! Tiene un precio pero …..¡Es Navidad!

I a la Banda sonora, un clàssic nadalenc que sempre m’ha agradat molt: Have Yourself a Merry Little Christmas, cantat per la meravellosa Diana Krall. Podeu també escoltar la versió del Michael Bublé  i una de ben particular cantada per la Chrissie Hynde i The Pretenders.