Cigrons amb espinacs

Cigrons amb espinacs

El plat d’avui pertany de ple dret a la cuina tradicional catalana, com podem comprovar consultant el Corpus del Patrimoni Culinari Català . Els cigrons amb espinacs eren una menja pròpia de la Quaresma, que en moltes ocasions es complementava amb bacallà. Era una manera de fer més planeres les abstinències de carn. La combinació d’espinacs i cigrons es també típica d’Andalusia i va assaonada amb comí, pebre vermell dolç i all.

En el cas català, la recepta és mes suau i permet gaudir d’un plat de carmanyola ben complert si li afegim la proteïna de l’ou dur. És també un plat molt complert nutritivament (llegum, verdura i proteïna) i per això molt adequat pels sopars de Casa Solidaria.

 Necessitem per a 4 racions per a 25 racions
Cigrons 400 gr 2,5 kg
Espinacs 400 gr 3 kg
Ceba 2 1 kg
Tomàquet 2 1 kg
Ous 4 25

En primer lloc podem utilitzar cigrons ja cuits (de pot o comprats a granel) o bé bullir-los nosaltres mateixos si en fem quantitats. En aquest enllaç s’explica molt bé com bullir els cigrons. Podeu fer servir la varietat de cigrons que us agradi mes. Jo he fet servir el lletós de Castella però tots van prou be.

Desprès, bullim lleugerament els espinacs que poden ser frescos o congelats. No han de quedar excessivament cuits. Els colem i reservem l’aigua. També bullim els ous uns 10 minuts per que quedin ben durs. Els reservem

En una cassola, fem un sofregit de ceba i tomàquet i quan esta ben cuit, hi afegim els cigrons, els espinacs i una mica d’aigua de la cocció. Ho deixem fer xup -xup un parell de minuts i ho servim amb l’ou dur partit per la meitat.

La nostra enòloga, la Paloma, viu a Sevilla i ens comenta: Las espinacas con garbanzos se toman mucho aquí. A mi me gustan mucho. Aquí le ponen mucho pimentón dulce y ajo y también comino que le da un sabor especial. Para estas espinacas a la sevillana me inclino por un tinto joven de Granada DELIRIO SYRAH 2012 de Bodegas Muñana en la falda de Sierra Nevada. Un ejemplo de lo que debe ser un buen tinto joven .

A la Banda Sonora, avui uns vells amics: els Simple Minds amb el gran Jim Kerr al capdavant. “Temazos” com Once Upon a Time (1985), Real Life (1991) i Belfast Child (1989) entre altres.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *