Tarta de pera amb frangipane

Tarta de pera amb frangipane

Març és un mes d’aniversaris a casa. Jo soc del dia 5 i la meva neboda del 8. Sempre ho celebrem plegades amb un dinar familiar del que jo me n’ocupo de les postres.

I enguany, he preparat una tarta de pera amb frangipane acompanyada de nata muntada. El frangipane és una crema d’ametlles típica de la rebosteria francesa que s’usa, entre altres,  per la Galette de Rois. He seguit prou fidelment la recepta de la Gemma Vilabrú de Cuina per llaminers, encara que podem trobar variants com la Pear and Frangipane Tart i la Tarte frangipane aux poires et au chocolat. En tot cas, és un petit homenatge al pais que ha acollit a la meva neboda i els seus preciosos fillets i que els hi ha permès començar una nova vida.

I sense més preàmbuls, passem a la recepta

Necessitem
1 lm de pasta de full o sablée dolça 
3 peres conference
Pel puré de pera 
3 peres conference
60 g de sucre
pela d’una llimona
branca de canyella
Pel frangipane
100 g de mantega a temperatura ambient
80 g de sucre
100 g de farina d’ametlla
10 g de Maizena
2 ous mitjans
1 cullerada petita d’essència de vainilla
ratlladura de mitja llimona
un pols de sal

El puré de pera
Pelem, treiem el cor i tallem les peres a bocinets. Les posem en una cassola amb els 60 g de sucre, la pell d’una llimona i la branca de canyella.

Ho coem a foc baix fins que la pera estigui ben cuita. Retirem el canó de canyella i la pela de llimona i passem la resta pel minipímer fins fer un puré ben fi
El frangipane
Barregem la mantega amb el sucre i la sal i ho emulsionem amb la batedora de varetes fins que el sucre quedi ben integrat amb la mantega. a continuació afegirem els ous un a un i seguirem batent. Finalment afegim la farina d’ametlla, la farina de blat de moro, l’essència de vainilla i ratlladura de llimona barrejant amb l’espàtula de silicona.Untem un motllo amb mantega i extenem la làmina de la pasta de full o de la pasta sablée. La punxem amb una forquilla per evitar que s’infli.

Per muntar el pastis muntem una primera capa de pure de pera i el repartim amb una espàtula. Fem una segona capa de frangipane al damunt del puré de pera i ho repartim cuidadosament.

Finalment pelem i tallem per la meitat les tres peres restants. Fem talls transversals sense acabar de tallar-ho del tot i les coloquem en creu a sobre del frangipane. Les pintem amb suc de llimona per evitar que s’oxidin.

Prèviament hem engegat el forn i courem el pastís a 190ºC durant uns 35-40 minuts. Si veiem que la pera ens queda molt torrada abans que sigui cuit, la tapem amb paper d’alumini

A l’hora de servir-lo, el presentem empolsiat de sucre glas i , si volem, pintem les peres amb melmelada d’albercoc

Pel maridatge, Andana Enoteca ens proposa l’Infinitus Moscatel, que és un vi blanc lleugerament espumós i subtilment dolç. La Paloma ens diu: Creo que le va muy bien pues me imagino que el sabor será suave, no muy dulce. Es un vino que crea adicción ya que se bebe sólo y con un aroma muy afrutado que le da la uva moscatel. Y si te digo que sólo vale 2,70

A la Banda Sonora, avui trio una cançó que m’ha regalat algú que m’estima molt i que dedico a tots els verds d’aquest Univers. Greenman dels XTC. [Apple Venus Volume 1, 1999]

??