Guacamole

Guacamole

El nom del guacamole prové del náhuatl “Ahuacamolli” [“Ahuacatl” (alvolcat) + “molli” (mole o salsa) ] i el seu origen és mexicà, tot i que ara s’ha convertit en un d’aquells plats globals que pots trobar a tot arreu.

El guacamole agrada molt a casa i no te gaire secret. Els ingredients han de ser bons i es millor fer-lo al moment, just abans de menjar-lo. Ah, i els nachos han de ser de qualitat. Jo els compro de farina de blat de moro i mexicans, a la botiga Manjares que està al carrer Torrent de l’Olla de Barcelona. Son una mica mes cars que els de súper, pero val la pena gastar uns euritos mes. El resultat no es pot ni comparar.

I per fer guacamole necessitarem
Alvocats madurs
Tomaquet madur
Ceba -pot ser tendra
Llima o llimona
Cilantre en pols
Aji [si ens agrada picant]

Partim i traiem la polpa de l’alvocat amb una cullereta. La posem en un plat fondo i l’aixafem amb una forquilla fins que la convertim en una polpa. Diuen que deixar-hi el pinyol evita que s’oxidi.

A banda tallem el tomàquet i la ceba a bocins ben petits. Els afegim a la polpa d’alvocat i ho amanim amb sal, cilantre i suc de llima. Si ens agrada picant, afegim també ají a bocins o en pols, però jo me l’estalvio.

Actualització del Taller de cuina mexicana. Gener 2015

Aquest gener he començat un taller de cuina mexicana i el primer dia ens van ensenyar el guacamole. Com que la recepta és la que tinc escrita no pensava fer-la de nou, però l’Òscar Vàzquez ens va explicar una tècnica que desconeixia i que modifica completament (per a bé) el sabor . Es tracta de com afegim el cilantre al guacamole. Nosaltres sempre ho hem fet al final, però l’Óscar diu que ha de ser just al contrari.
Primer posem el cilantre picadet i li posem un grapat de sal a sobre. Aixo provoca una reacció química que li treu l’amargor al cilantre. Ho aixafem ben aixafat amb una forquilla i desprès hi posem l’alvocat i ho seguim treballant. El gust final és completament diferent. Al final, l’Óscar diu de posar-hi un chile serrano per donar-hi el gust picantet.
A la Banda Sonora un “must”: Slave to Love cantat pel senyor Brian Ferry. Wow !