Amanida americana de col

Amanida americana de col

Quan van obrir els primers restaurants de fast food a Barcelona, jo tenia passió per l’Amanida del Coronel Sanders del Kentucky Fried Chicken. Tots tenim pecats de juventut, i jo ara seria incapaç de menjar-me un producte tant plé de conservants i additaments, pero segueixo pensant que el gust tenia un nosequé que m’encantava.

Pero com que ara ja n’hem après una micona, vaig pensar que tampoc havia de ser tan difícil de preparar-ne una de casolana i sense la vessant aquesta trash-food. De fet, el Coleslaw va ser dut als Estats Units pels immigrants holandesos que es van assentar a la riba del Riu Hudson durant el segle XVIII. El seu nom prové de la paraula holandesa  “koolsla”, abreviatura de  “kool salade”. I en definitiva, no deixa de ser una amanida de col i pastanaga marinada.

Podem trobar moltes receptes a la xarxa. Jo he partit de la de la recepta El bloc de la mami, que m’ha semblat fàcil i prometedora, tot i que he fet alguna petita aportació personal.

Necessitem:
1/2 col  petita: pot ser blanca, d’olla, lombarda…
1 pastanaga gran
3 culleradetes de sucre moré
El suc d’una llimona
Per la maionesa
Un ou
Un got d’oli d’oliva
Un rajolí de vinagre, jo l’he posat de Vinagre de mel
1 culleradeta de mostassa a l’Antiga, la de granet

Tallem la col en juliana ben primeta, descartant els tronxos gruixuts. També pelem la pastanaga i la ratllem amb un ratllador de forat gran. Ho posem en un bol i li afegim el sucre i el suc de llimona. Ho barregem bé.

A banda, fem una maionesa. Una manera senzilla es posar l’ou, l’oli, la sal i el raig de vinagre dins del pot de la batedora, introduir el braç del túrmix fins al fons i comencen a batre la barreja sense moure el braç. Quan la maionesa comença a lligar, anem pujant el braç a  poc a poc per aconseguir que acabi de lligar la maionesa. Hi afegim la cullerada de mostassa i ho barregem.

Aboquem la maionesa sobre la col i la pastanaga i ho deixem marinar a la nevera com a mínim mitja hora. És molt mes bo d’avui per demà. Acompanya de meravella un pollastre, una carn a la barbacoa o simplement com a primer plat de carmanyola.

A la Banda Sonora, el Just in Time cantat per la Nina Simone que apareix al final de la meravellosa Before Sunset (2004). Boy, you’re gonna miss that plane….