Lenties amb arrós (Mejadra) pel Gran Recapte 2012

Lenties amb arrós (Mejadra) pel Gran Recapte 2012

Un any més, la  Fundació del Banc d’Aliments organitza el Gran Recapte, que és una campanya solidària de recollida d’aliments de llarga caducitat que es distribueixen entre les persones que ho necessiten.

En el Gran Recapte hi participen mes de 700 supermercats i mercats de Catalunya, i molts voluntaris que ajuden a la recollida, emmagatzemament i distribució dels aliments i es farà els dies 30 de novembre i 1 de desembre a tot Catalunya. No teniu excusa, es pot contribuir fins i tot online. Aquí us ho expliquen ben clar

Els bloguers també volem posar el nostre granet de sorra i per això participem a la convocatòria Blogs contra la Fam. La idea és que el màxim nombre possible de blogs de cuina publiquin el dia 30 de novembre una recepta amb algun dels aliments que es demanen: pasta, llegum sec, oli, llet i llaunes de conserva de peix.

I jo em sumo a la iniciativa i a més de donar aliments (va, home, que són baratets) proposo una recepta típica de l’Orient Mitjà: llenties amb arròs i ceba cruixent anomenada Mejadra. He tret la recepta del Flesh Flavors from Israel, encara que aquest plat es pot trobar per tota la Mediterrània amb el nom de Mujarradah als paisos àrabs. I a casa nostra també, tot i que sense el toc oriental que li aporta el comí.

Ens caldra:
1 got de llenties marrons
2 gots d’arròs
3 gots d’aigua
Oli d’oliva (per a fregir)
3 cebes
1 cullerada de comí
Sal i pebre acabada de moldre
Pel guarniment (opcional)
2 cebes
Oli per a fregir
(les mides a la recepta eren  en “cups”, pero en realitat és una proporció 1 + 2 + 3)

Es couen les llenties fins que s’estoven (uns 30 minuts). S’escorren i es reserven

Sofregim la ceba tallada a tires en una paella fins que es torni rossa. S’afegeixen les llenties i les condimentem amb la sal, el pebre i el comí
Afegim l’arrós i el sofregim un minut o dos fins que els grans es tornin perlats

Afegim 3 gots d’aigua bullint, esperem que arrenqui el bull de nou, abaixem el foc, ho tapem i ho coem durant 20 minuts. Apaguem el foc, ho remenem amb una forquilla, ho tapem de nou i ho deixem reposar 10 minuts abans de servir.

Ho servim coronat d’anelles de ceba torradetes i cruixents.

I com a Banda Sonora, i perquè les llàgrimes s’eixuguin per si soles davant aquesta onada solidària una canço de la gran Amy Winehouse:  Tears Dry on Their Own (Back to Black, 2006)