Pastis de poma, nous i calvados (sense calvados)

Pastis de poma, nous  i calvados (sense calvados)

Aquest estiu vaig comprar a Jerusalem un llibre de receptes de cuina israelita titulat Fresh Flavors from Israel: 60 delicious souvenirs from the land of milk & honey. Aquest és un llibre que partint de receptes tradicionals, fa recreacions contemporànies de la ma de cuiners de prestigi.

El primer que observem és que la cuina israelita beu de fonts molt variades, tantes com llocs on es va assentar la Diàspora jueva. Plats d’origen vienès o polonés, del Marroc, i propis del Pròxim Orient es combinen en una explosió de colors i sabors.

Per començar, un Apple and Calvados Cake, que prové de la tradició asquenazi i que sembla ideal per un berenar ara que ve la tardor. Però com que de Calvados no se’n troba fàcilment, l’he substituit tranquilament per unes culleradetes d’Anis del Mono (toma ja !)

Una variant menys sofisticada ens la proposa l’Starbase amb el seu  De recepta de pastis de poma sencillament genial. Sigui quina sigui la versió que triem, és un pastis boníssim que ha durat un attimino quan l’he dut a la feina

Necessitem
50 gr de mantega
750 gr de pomes per coure (Golden o Reineta)
200 gr de sucre
3 cullerades soperes de Calvados
3 ous
140 gr de farina
2 culleradeta de llevat quimic (Royal)
1 culleradeta de canyella en pols
120 ml d’oli
50 gr de nous

Pelem, traiem el cor i tallem les pomes en 8 grills. Fonem la mantega en una paella i les saltegem a foc baix fins que estiguin tendres però fermes (uns 10 minuts aproximadament). Afegim una quarta part del sucre i el calvados (es pot substituir per brandy o pel licor que vulguem), ho coem durant un minut i ho treiem de la paella. Ho deixem refredar

Escalfem el forn a 170º. Batem els ous amb la resta del sucre a velocitat alta fins que quedi una massa esponjosa i airejada (uns 10 minuts aproximadament)

Passem la farina per un cedàs i afegim la canyella i el llevat. Baixem la velocitat de la batedora i afegim gradualment la farina i l’oli. Trenquem les nous a bocins petits i les afegim a la massa amb els grills de poma cuits.

Ho emmotllem i ho coem uns 45 minuts, fins que el pastís està daurat. Se serveix a temperatura ambient.

I com que ha estat un pastís de “bon rotllo”, res millor que el Bom feeling, de la Sara Tavares. (Balancé, 2006)