Falafel de cigrons

Falafel de cigrons

Amb ocasió de l’aniversari del meu amic Joan, m’he animat a estrenar-me amb el llibre de receptes Fresh Flavors from Israel, que he dut del viatge d’aquest estiu.

He començat pel que és, amb tota seguretat, un dels plats més populars del Pròxim Orient: els falafels. Son petites porcions de puré de cigrons especiats, fregits en oli ben calent que es poden menjar tan com a plat com dins d’un pa de pita, acompanyats d’enciam en juliana, tomàquet i ceba.

2012_09falafels2
I a més, he estrenat un estri que vaig comprar al mercat de Natzaret: una “falafelera”, que permet donar la forma adequada a les boletes.  Un dels gadgets més insòlits de la meva col·lecció al que, segur, trobaré altres utilitats

Els cigrons poden ser secs. En aquest cas, cal deixar-los en remull des de la nit anterior: Però també es poden fer amb cigrons ja cuits de pot o comprats a granel a la parada de llegum cuit del mercat.

En tot cas, necessitarem
1 pot de cigrons cuits (uns 750 gr)
1 ceba
2 grans d’all
2 cullerades soperes de julivert picat fresc
2 cullerades soperes de farina blanca
1/2 sobre de llevat Royal
2 cullerades d’espècies per a falafel: comí, coriandre, cardamom i pebre negre

Triturem els cigrons no massa fins (si queden bocinets, són mes cruixents), juntament amb la ceba, els grans d’all i el julivert. Hi barregem la farina, el llevat i la barreja d’espècies i ho deixem refredar a la nevera almenys una hora.

Fem les porcions amb l’ajut de la falafelera i ho fregim amb oli ben calent, procurant que quedin cuits per dins i torradets a l’exterior.

Com a Banda Sonora, Norwegian Boatsong , cantada per la Silje Nergaard, que m’acompanya des de fa uns dies. Soberbia.