Pastís de llimona i ricotta

Pastís de llimona i ricotta

Estiu és temps de repesca a Cooking the Chef. Del darrer cuiner que hem treballat, Gennaro Contaldo,  se m’havia quedat al tinter una recepta àcida i refrescant:  la seva versió d’un clàssic italià: la Torta di limone e ricotta.

La primera vegada que la vaig fer no van sortir be les fotos. Ni els acabats, perquè negar-ho. El gust era boníssim pero la presentació, deixava que desitjar. Jo, que soc una punyetera perfeccionista, he esperat el moment de repetir-la. I he aprofitat el sopar d’estiu a la fresca amb la Penya del Cartronet.  Imprescindible utilitzar llimones ecològiques !

Necessitem
Per al farcit
4 ous, separant clares i rovells
250 g de sucre de llustre
3 llimones (nomès el suc)
25 g de mantega fosa
250 g, de ricotta 
25 g de farina

Per a les tires de llimona
2 llimones.
100 ml d’aigua
1 cullerada de sucre llustre

250 g pasta de full

En primer lloc, prepararem el motllo amb antelació El folrarem amb la pasta de full sense estirar, punxarem el fons amb una forquilla i el guardarem al congelador. Quan comencem a preparar el pastís, el posarem al forn a 180º fins que agafi una mica de color, però sense que es cogui del tot.

Mentrestant, pelem amb compte la pell de les llimones , intentant que no quedi gairebé la capa blanca. L’acabem de repelar amb un ganivet esmolat. Tallem la pell en tiretes fines, no massa llargues.

Per treure l’amargor, posem l’aigua i el sucre en una paella o cassó a foc moderat i anem remenant fins que el sucre s’hagi dissolt. Hi afegim les tiretes de pell de llimona, pugem el foc fins que bulli, llavors ho tornem a posar a foc lent i ho deixem coure almenys un parell de minuts fins que les tires es confitin. Ho deixem refredar una mica, colem les tiretes i les deixem escórrer i assecar sobre un paper de cuina.

Per preparar el farcit, batem els rovells i el sucre fins que doblin el seu volum. Afegim el suc de les llimones i la mantega. Finalment la ricotta i la farina i ho barregem enèrgicament fins que quedi ben integrat i sense grumolls.

En un bol a banda, batem les clares a punt de neu. Un cop siguin fermes, les afegim a la barreja del farcit.

Llavors, abocarem aquesta barreja a la pasta de full ja mig cuita i la guarnirem amb les tiretes de pell de llimona confitada. Ho posarem al forn fins que hagi quallat vigilant que les tires no quedin massa torrades (si cal, ho tapem amb una mica de paper de plata)

Un cop cuit, ho deixarem refredar abans de desemmotllar i servir.

Buon appetito !

A la Banda Sonora d’avui, una d’aquelles cançons que posa la pell de gallina. Wayfaring Stranger en versió d’Ed Sheeran. Impressionant.