Quiche de carbassa, codonyat i formatge Stilton

Quiche de carbassa, codonyat i formatge Stilton

A l’hora de fer l’àpat quotidià, cada cop m’interessen mes les verdures. Rostides, saltejades, a la planxa o al vapor obren un món de sabors diversos i textures ben diferents. Per això, els Reis d’Orient que són molt llestos , m’han portat un llibre que és la Epifania culinària dels vegetals. Parlo, evidentement, de Exuberancia de Yotam Ottolenghi, que em va fascinar absolutament quan em va caure a les mans.

L’origen d’aquest llibre està en l’encàrrec que va rebre Ottolenghi de publicar setmanalment una recepta vegetariana al suplement dominical de The Guardian l’any 2006. Aquesta secció, anomenada The New Vegetarian, va ser la llavor d’una revolució a l’hora de treballar els vegetals a la cuina. Deixeu-vos seduir per aquesta explosió de colors, sabors i textures que Ottolenghi orquestra de forma magistral. No us en penedireu !

I per començar, us porto una quiche diferent que combina la dolços del codonyat i la carbassa amb la intensitat de l’Stilton. Es rara. O agrada molt o la combinació de la dolçor de la carbassa i el codonyat amb la fortor del formatge, sobta. Pero val la pena tastar-la.

Necessitarem: 
1 carbassa violí mitjana, pelada i tallada a dauets de 2 cm (700gr aprox)
1 cullerada i mitja d’oli d’oliva
1 làmina de pasta brisa (250 gr)
200 gr de formatge Stilton (el podem substituir per formatge blau)
75 gr de codonyat tallat a dauets d’1 cm aprox.
3 ous
300 ml de nata per muntar (35% de matèria grassa)
Sal i pebre negre
Farina per empolsinar el motllo

En primer lloc, escalfarem el forn i posarem els cubs de carbassa, amb oli, sal i pebre en una safata de forn. Els courem a 200º uns 30 minuts i  els haurem de donar la volta a mitja cocció, procurant que es torrin per totes bandes. Un cop ben cuits, els traurem i deixarem refredar.

Mentrestant, prepararem la pasta brisa si al fem nosaltres o folrarem el motllo amb la làmina comprada. Punxarem el fons amb una forquilla i ho deixarem al congelador almenys mitja hora. Passat aquest temps i quan ja haguem retirat la carbassa, abaixarem al temperatura del forn  a 170º i courem la pasta brisa amb coberta amb un tros de paper de forn i pes a sobre (jo utilitzo cigrons crus però es pot fer servir arròs o mongeta seca). Un cop hagi passat uns 30 minuts, retirarem el paper i el pes i ho deixarem daurar uns 10 minuts mes. La retirarem i la deixarem refredar

Un cop estigui freda, posarem els daus de carbassa rostida al fons de la quiche i escamparem els dauets de codony i el formatge esmicolat a sobre. A banda , barrejarem batrem els ous i la crema de llet amb una mica de sal i pebre. Abocarem la barreja per sobre la carbassa , deixant visible part del farcit.  Ho courem uns 40 minuts mes fins que qualli.

Ho podem servir acompanyat d’una amanida fresca i cruixent.

A la Banda Sonora un clàssic dels Bronsky Beat, en versió de Jimmy Sommmerville:  Smalltown Boy Reprise  (2014)Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *