Berguedà Nyam 2016

Berguedà Nyam 2016
Quan ens vam llevar aquell matí, plovia. I la perspectiva de matinar per fer un tour pel Berguedà amb paraigües i fang fins els turmells no semblava el mes atractiu. pero ja sabem que els bloguers tenim una moral de ferro, i amb tota la il.lusio, vam enfilar carretera i manta cap a Olvàn, llar de la nostra amiga bloguera Anna Fornell que havia organitzat una trobada plena de sorpreses.
El punt de trobada era l’Ateneu d’Olvan i nomès entrar ja vam comprovar que la rebuda superava tota expectativa. Una llarga taula parada amb tota mena d’embotits, coca dolça i cocs de Ballarà Cakes ens esperava per esmorzar. Però a més, ens van obsequiar amb una bossa proporcionada per l’Oficina de turisme del Berguedà amb molta informació sobre la comarca, i un assortiment de melmelades per gentilesa dels amics de La Fageda. A mes, Aneto ens va regalar també una bossa amb dos brous (un fumet de peix i un de ceba) i la empresa Bars & Roll ens va mostrar uns preciosos davantals que van sortejar a l’hora de dinar.
bergueda1
L’alcalde, en Martí, ens va donar la benvinguda i vàrem poder tastar una de les especialitats mes típiques de la zona: l’escudella de blat de moro escairat que ens havia preparat la mare de l’Anna, la Sra Soler.
Acabat l’esmorzar, vam anar a visitar les instal.lacions de Casabella Natura, petita empresa familiar que es dedica a l’elaboració artesana de cremes de verdures, galetes i melmelades a més de productes de la zona, com la vinagreta de nyàmeres, l’escudella de blat de moro escairat el pèsol negre del Berguedà. Al capdavant, les dues germanes Casabella que ens van explicar l’aventura de tirar endavant una empresa d’aquest tipus, el que suposa l’obtenció del segell de certificació ecològica o com aconsegueixen distribuir en grans empreses com Veritas o Caprabo.
bergueda2

 

Sortint d’Olvan, vam enfilar direcció Gironella i desprès d’algunes corbes vam arribar a la explotació ramadera de Cal Font. Allí ens va rebre de nou el Martí, pero aquest cop no com alcalde d’Olvan sinò en condició de gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus. Ens va explicar que aquesta raça és la única autòctona de tot Catalunya i que es cria sobretot com a productora de carn. Vam visitar els estables i vam poder veure ben de prop les vaques i vedelles. És una raça àgil i molt bonica, i donen una carn molt gustosa, com varem poder comprovar en la degustació posterior, on vam tastar un entrecot de vaca curat 45 dies.

bergueda3

El nostre tercer destí va ser la masia de Cal Rovira, que es dediquen a l’explotació porcina amb la filosofia de “Tancant cercles”. Això vol dir simplement que totes i cadascuna de les accions que es duen a terme en aquesta masia comparteixen la voluntat de produir segons les formes artesanes tradicionals, respectant els cicles naturals: cura de la terra, que produeix els cereals amb el que alimenten els animals. Cal Rovira produeix el seu propi oli de colza, que també serveix per l’engreix dels porcs. Els animals, criats doncs amb els productes de la pròpia explotació, seran sacrificats per a el.laborar embotits, entre els quals destacarem la sobrassada d’altísima. qualitat. Finalment aquests embotits i talls de carn abastiran la taula del restaurat, tancant així el cercle de producció respectuosa amb l’entorn i les formes tradicionals de producció.

bergueda4

Finalment, ens vam dirigir cap a Sant Maurici de la Quar, on vàrem dinar a l’ Hostal Sant Maurici. Allí, al front dels fogons trobem en l’ Oriol Rovira, el xef de “Els Casals” i fill de la masia de Cal Rovira que acabavem de visitar. L’Oriol ens va preparar un menú que recreava el menjar típic de pagès que es podia menjar en una fonda de principis del segle passat i amb productes típics del Berguedà. Vam tastar uns entrants que consistien en una terrina de pagès, una amanida de tomàquets de l’hort i pèsols negres amb rostes de cansalada. De segon, una graellada de xai i botifarres de Cal Rovira acompanyades d’un saltat de bolets i d’escalivada. I per acabar d’arrodonir el dinar, unes postres tradicionals: formatge amb codony , nous i panellets amb petits núvols de sucre.

bergueda5

Vam acabar gairebé a les sis de la tarda, encantats amb tot el que havíem vist i compartit. I per si no portavem prous coses vam marxar amb dues hamburgueses i un assortiment de botifarres per gentilesa de la Cooperativa agrobotiga de Gironella. La nostra amfitriona , l’Anna Fornell, va aprovar amb nota i ens va oferir un programa tan xulo que nomès puc que donar-li les gràcies de tot cor. Tornarem al Berguedà !!!

 

Blocaires assistents al Berguedà Nyam 2016
la Glòria de No tot són postres, la Marta de Pa de Nous , la Manu de Las recetas de Manu, la Laura de Cuinejar, en Manuel de Un cocinillas on line, la Montse de Roba bruta fem cuinetes, l’Anna de Retalls de cuina, la Carme de Cuinetes-Carme, l’Esther de Mar i muntanya, la Montse de La cuina de la Mussola, la Cris de Delicies culinàries Cris, la Glòria de La Glòria de les galetes…o no, en Lluís de Tiritinyam, la Gemma de La cuina de casa, en Manel de Cuina generosa, la Marina de Tapa’t de tapes, l’Albert de Cuino ergo sum, la Sònia de Pa, vi i sucre, l’Amadeu de Llegando a la fábrica de cemento, l’Òscar de de cuina.net, la Blanca de Juego de sabores, la Teresa de Com a casa, res, la Cristina de Bufet de postres, en Jaume de El Jaume a la cuina i l’Anna de M’agrada Cuinar, que ho va fer possible. 20 thoughts on “Berguedà Nyam 2016”

 • Can I just say what a aid to search out somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how you can bring a difficulty to light and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this side of the story. I cant consider youre no more widespread because you positively have the gift.

 • After examine a number of of the weblog posts in your website now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will probably be checking back soon. Pls take a look at my web page as well and let me know what you think.

 • This is the precise blog for anyone who wants to find out about this topic. You understand a lot its almost hard to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 • I used to be very happy to search out this net-site.I wanted to thanks in your time for this wonderful read!! I positively having fun with each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 • I and also my friends were found to be analyzing the great helpful hints from your site then quickly I got a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for those tips. All of the young men are already as a consequence joyful to read through them and now have absolutely been taking pleasure in those things. We appreciate you genuinely well kind and for going for variety of terrific subjects most people are really desperate to discover. Our sincere regret for not expressing appreciation to earlier.

 • I抦 impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is something that not enough persons are talking intelligently about. I’m very blissful that I stumbled across this in my search for one thing relating to this.

 • I’m often to running a blog and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and hold checking for brand spanking new information.

 • Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks However I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 • Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances seem to get one thing done.

 • I am just writing to make you know of the incredible experience my friend’s girl developed viewing your webblog. She noticed too many details, with the inclusion of what it’s like to possess an amazing coaching mindset to let certain people quite simply gain knowledge of a number of advanced matters. You undoubtedly exceeded her expectations. Thanks for churning out these beneficial, dependable, explanatory and unique tips on your topic to Tanya.

 • I found your blog web site on google and check a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for ahead to reading more from you in a while!?

 • After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *