Galetes turques amb avellanes i festucs

Galetes turques amb avellanes i festucs
He començat un Curs de Cuina oriental al Centre Cívic del meu barri. De fet, no es ben bé cuina oriental sinó que és un viatge a diverses cuines del Pròxim Orient, l’Orient Mitja i el Orient Llunyà. I la primera escala d’aquest viatge ha estat Turquia.

Hem preparat tres senzilles receptes: l’amanida Choban (Çoban Salatasi) , unes albergínies farcides (Karniyarik) i unes galetes boníssimes amb avellanes i festucs (Sekerpare) que és la recepta que us explicaré tot seguit.

En turc, la paraula Sekerpare significa literalment “Tros de dolç”. I com tota la pastisseria oriental, aquestes galetes combinen fruits secs amb una generosa quantitat de sucre. Però qui es pot resistir?

Necessitarem
250 gr de mantega pomada
115 gr de sucre glacé
2 rovells d’ou
1/3 de got de sèmola de blat
2 gots de farina
1 culleradeta de llevat en pols
1 sobre de sucre avainillat
Avellanes i festucs per decorar
Per a fer l’almívar
2 gots de sucre
1/2 vas d’aigua
1/2 vas de suc de llimona

En primer lloc, preparem l’almívar barrejant els ingredients a foc lent durant uns 10 minuts. Si ens agrada amb mes gust de llimona, podem augmentar la quantitat de suc i disminuir el sucre.

Fem la massa barrejant la mantega pomada, els dos tipus de sucre, i els rovells d’ou. Afegim la sémola de blat i ho incorporem bé.

Anem afegint la farina mentre anem remenant. Potser no caldrà afegir-la tota. Ha de quedar una massa consistent pero no excessivament dura.

Fem petites boletes d’uns 3 cm de diàmetre i les aixafem una miqueta. Els hi posem una avellana en el centre, pressionant lleugerament. Les deixem reposar uns 10 minuts a la nevera.

Les enfornem a 180º uns 20 minuts (fins que agafin un color daurat). Veurem que elles mateixes es van aplanant. Un cop cuites, les posem en una safata de parets altes i les anem regant amb el xarop. Ho anem fent de mica en mica, esperant que absorbeixi el xarop abans de posar-ne més.

Les deixem reposar (si és d’un dia per l’altre millor) i les empolsinem amb festuc triturat. És un pecat deliciós.

A la Banda sonora, avui trio una cançó tan dolça com les galetes: Dream a Little Dream of Me, interpretada per Barry Manilow i Mama Cass. I si voleu una versió més clàssica, la de Ella Fitzgerald i Louis Amstrong.