Sardines escabetxades amb taronja
Aquest mes, la meva col·laboració amb la Dra. Margarita de Legórburu sobre receptes saludables, tracta de les sardines. En el seu post, Cada uno arrima el áscua a su sardina, podeu trobar les propietats cardio-saludables d’aquest animaló i una pila d’anècdotes divertidíssimes. La nostra enologa de capçalera ens ofereix un post super interessant sobre Maridamos pescado azul. I de la meva banda, jo proposo una manera diferent d’escabetxar-les que espero que us agradi.
Els escabetxos son una manera molt tradicional de conservar els aliments i consisteixen bàsicament a coure’ls en una barreja d’oli i vinagre aromatitzada. Es poden escabetxar peixos, però també caça com conill i perdiu. Generalment es fan “a l’andalusa” que vol dir que el producte s’enfarina i es fregeix a banda abans de incorporar-lo a l’escabetx. Però aquest cop jo porto una recepta d’escabetx sense fregir on el contacte amb els cítrics ja acaba de coure els aliments.
Necessitem
1kg i mig de sardines
1/2 cabeça d’alls
1 ceba mitjana
1 fulla de llorer
1 branca de farigola
1 branca d’orenga
50ml de vinagre de vi blanc
400ml d’oli d’oliva
100ml d’aigua
100ml de suc de taronja
Pell de taronja
Sal i pebre blanc
Netegem les sardines, traient les escates i la tripa.
En una cassola de ferro colat (o fang) posem mig dit d’oli i sofregim els alls laminats i la ceba tallada a tires fines.
Quan es comencin a enrossir, afegim les herbes aromàtiques (llorer, farigola i orenga), el vinagre (jo he fet servir de vinagre de poma), el suc de taronja, la pell de la taronja tallada en juliana i l’oli restant. Ho salpebrem i ho remenem un parell de minuts.
Afegim les sardines netes i crues i les deixem coure en el escabetx uns 10 minuts a foc baix. . Les deixem refredar i les deixem un parell de dies abans de menjar-nos les perquè s’amarin del gust.
Es poden acompanyar d’un amanida d’escarola de cabell d’àngel.
Aquest escabetx es pot fer també amb qualsevol peix dur: orada, peix blau, peix de roca…..
A la Banda sonora, no puc posar una altre cosa que Here Comes The Flood de Pete Gabriel que acaba de complir seixanta cinc anys i em segueix emocionant. Aquesta versió amb Robert Fripp és especialment bona tot i que si voleu aquí teniu la versió nua.