Arròs amb bolets

Arròs amb bolets

Un arròs senzill, gustós, fàcil de fer i de temporada: Kinoko Gohan. Que més podem demanar al Taller de cuina japonesa?

Els shiitake son uns bolets d’arbre típics de l’Àsia Oriental que s’assemblen a les gírgoles de camp i que trobem generalment assecats. Però els podem substituir pels bolets que tinguem a ma.

Ens caldrà
2 tasses d’arròs rodó
2 tasses d’aigua
200 gr de bolets (gírgoles, camagrocs, shiitake…
1 pastanaga
3 cullerades de salsa de soja
2 cullerades de mirin
1 cullerada de sake per cuina
oli vegetal
Per guarnir: alga nori i tirabecs

Tallem la pastanaga i els bolets en juliana fina. Es saltegen uns minuts en una paella amb oli. A continuació s’afegeix la barreja de sake, mirin i salsa de soja.

A banda es renta l’arròs, es posa una cassola i s’hi aboca la barreja de bolets i pastanaga amb la salsa. S’afegeix l’aigua corresponent i es cou seguint el procediment habitual:

  • Foc a gas: Es posa a foc fort fins que arriba a punt d’ebullició. Llavors es baixa el foc al mínim i es deixa coure 10-12 minuts. S’apaga el foc i es deixa reposar entre 15 -20 minuts més. No s’ha de treure la tapadora en cap moment
  • Vitroceràmica: Quan l’aigua arribi al punt d’ebullició, es baixa el foc a un nivell mig-baix (4) i es deixa coure uns 6 minuts. A continuació es baixa el foc al mínim (1-2) i es deixa coure uns 6 minuts més. Llavors s’apaga el foc i es deixa en repòs fora del foc uns 15 o 20 minuts. No s’ha de destapar en cap moment.

Es serveix en un bol i s’espolsa amb alga nori i tirabecs en juliana

I ens ho mengem mentre escoltem Pagan Angel and a Borrowed Car dels Iron & Wine (The Shepherd’s Dog, 2007)